Israëlisch leger gebruikt menselijk schild

Het Israëlische leger heeft gisteren toegegeven dat soldaten Palestijnen hebben gebruikt als menselijke schilden. Een veldcommandant is geschorst. Op videobeelden van een buitenlandse vredesactivist op de website van de krant Yedioth Ahronot was te zien hoe een soldaat twee Palestijnse jongens gebruikte om zichzelf te beschermen.

Het gebruik van menselijke schilden door legers is in strijd met internationaal recht en een arrest van de Israëlische Hoge Raad. Het gefilmde incident deed zich woensdag voor in het afgegrendelde Nablus tijdens acties in het aangrenzende vluchtelingenkamp. Maar in de afgelopen maanden hebben zich volgens Israëlische en Palestijnse media vijf gevallen voorgedaan waarin soldaten zich verscholen achter Palestijnen om een huis binnen te dringen of om zich af te schermen tegen stenengooiers. Ook deze incidenten deden zich voor bij militaire acties in Nablus en het district Jenin.

De bevelhebber van het centrale commando generaal-majoor Yair Naveh verklaarde gisteren dat de militaire politie een onderzoek instelt en dat het gebruik van burgers bij acties strikt verboden is.

Volgens Israëlische mensenrechtenorganisaties en de Palestijnse minister van Informatie, Barghouti, past het leger deze tactiek ondanks het verbod van de Hoge Raad nog steeds toe als er geen media of mensenrechtenactivisten in de buurt zijn.