Is die flat van 50 duizend er nog? Helaas

Het idee voor ‘Chili Moontown’, een kunstwerk in de vorm van een miniatuurstad van 64 m2 groot, ontstond in Mexico City. Al voor de eerste expositie is de stad een hype. Kopers verdringen zich voor de mini-appartementjes.

‘Chili Moontown’ van Anna Galtarossa & Daniel Gonzalez, Chapultepec Lake, Mexico City (2007). Staal en hout, bedekt met textiel.

Heel uitgestrekt is de tweede stad van Italië niet, maar als het verkeer tegenzit – en dat doet het meestal – duurt elke taxirit al gauw een half uur.

De bestemming is Lambrate, ten noordoosten aan de rand van Milaan; een wijk waar veel hedendaagse kunstgaleries zijn geconcentreerd. In een stoer gebouw van beton en glas drommen massa’s hip ogende Italianen samen: galeriehouders, kunstenaars, conservatoren, journalisten. De langste rij staat voor de bar met gratis wijn en salami. Nauwelijks korter zijn de rijen voor de tafels waar opgedirkte Italiaanse schonen stapels bankbiljetten van bezoekers in ontvangst namen. Verkocht worden appartementen in Chili Moontown; the city of dreams, the city of freedom without any boundaries, the city where we lose and find ourselves magically happy.

Chili Moontown is een kunstwerk in de vorm van een stad. Het is gemaakt van stof, hout en staal en bestaat uit verschillende appartementencomplexen. De stad is vierenzestig vierkante meter groot, de hoogste flat reikt acht meter de lucht in. Het is een project van kunstenaars Anna Galtarossa (Italië, 1975) en Daniel Gonzalez (Argentinië, 1963), in samenwerking met de New Yorkse Spencer Brownstone Gallery. Stuwende kracht is de Italiaanse kunstcriticus en curator Andrea Lissoni.

Het idee ontstond een jaar geleden in Mexico, waar Galtarossa naar een performance van Gonzalez kwam kijken. „Het idee borrelde spontaan in ons boven toen we samen door Mexico City liepen”, vertelt Galtarossa. „Die stad heeft een magische uitstraling, die heel inspirerend werkt.” Het kunstwerk zal voor het eerst te zien zijn in de Mexicaanse hoofdstad, vanaf 25 april, ter gelegenheid van MACO, de grootste hedendaagse kunstbeurs voor Midden en Latijns Amerika. Chili Moontown zal er drijven op een meertje: het Lago Mayor in Chapultepec park. Later zal de kunststad verder reizen naar Echo Park in Los Angeles en in de zomer van 2007 eindigen op één van de watertjes in Central Park, New York. Het kunstwerk volgt daarmee, niet toevallig, een beproefde route van Mexicaanse migranten die in de Verenigde Staten een beter leven proberen te vinden. Galtarossa: „We wilden een mobiele stad maken, zonder grenzen. Een stad die inspeelt op de hedendaagse behoefte van mensen op zoek te gaan naar een plek waar hun dromen werkelijkheid kunnen worden.”

De verkoop van vastgoed in Chili Moontown wordt gedaan door Chili Moontown Real Estate, een echt makelaarsbedrijf. Verkrijgbaar zijn appartementen, penthouses en complete flatgebouwen, maar ook parkeerplaatsen en advertentieplekken. Voor elke aankoop ontvangt de klant een certificaat en een kunstwerk van de twee kunstenaars, kostbaarder al naar gelang de grootte van de aankoop. De bedoeling is de appartementen daadwerkelijk als vastgoed te beschouwen: iets waarin je investeert en later met winst verkoopt. En voor wie toevallig eens in de buurt mocht zijn, het is ook mogelijk de drijvende stad van dichtbij te bekijken. In met witte ballonnen versierde bootjes worden tochtjes naar Chili Moontown ondernomen. Tussen de flatgebouwen, fonteinen en hangende tuinen van de stad drijven lege flessen in het water, bedoeld voor boodschappen aan latere generaties.

Op 28 maart had de eerste van de twee verkooprondes plaats, in Mexico City. Op 1 april is Milaan, thuisbasis van kunstenaar Anna Galtarossa en projectmanager Andrea Lissoni, aan de beurt. Middenin de ruimte staat een grote maquette van Chili Moontown. Op de tafels liggen lijsten met de nog beschikbare appartementen. De sfeer is uitgelaten, opgewonden zelfs; dit mag je beslist niet missen.

De stoute schoenen aan dan maar. In gebrekkig Engels wordt duidelijk gemaakt dat de goedkoopste twee-raam-appartementen uitverkocht waren. Voor vierhonderd euro is er nog wel een kleine drie-ramer te krijgen. Nou, vooruit. En, gewoon uit nieuwsgierigheid; was die flat van zevenenveertigduizend euro nog beschikbaar? Helaas, net verkocht. Galtarossa: „De publiciteitscampagne is, vooral in Italië, immens geweest. Op veel aandacht rekenden we wel, maar de gigantische verkoop is een verrassing.”

De ruimte loopt langzaam leeg, het is laat. Nog even het thuisfront sms-en: „Bel je morgen, heb net een appartement in Mexico gekocht.”

Chili Moon Town Tour, vanaf 25 april, Chapultepec park, Mexico City. Inl: www.chilimoontown.com

    • Manon Braat