Howard wil geen migranten met hiv

De Australische premier John Howard wil migranten of vluchtelingen die besmet zijn met het aidsvirus de toegang tot Australië weren. Hij wil de regering laten onderzoeken of de immigratiewet kan worden aangescherpt.

„In eerste instantie is mijn reactie nee”, antwoordde hij op een vraag van de radiozender Southern Cross Broadcasting. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Victoria is het aantal mensen dat met hiv de deelstaat binnenkomt de afgelopen twee jaar verviervoudigd. Van de 334 nieuwe hiv-infecties in Victoria in 2006 werden er zeventig geconstateerd bij migranten, die de besmetting al hadden voor ze het land inkwamen. In de periode 2000-2005 is het landelijke aantal besmettingen met 41 procent gestegen. Howard: „In bepaalde gevallen kunnen er humanitaire overwegingen zijn om minder streng te zijn, maar prima facie – nee. Ik denk dat we landelijk de strengst mogelijke voorwaarden moeten hanteren.” Hij wees erop dat tuberculosepatiënten al geweerd worden.

Aidsactivisten en infectieziektenspecialisten hebben woedend gereageerd. „Het is een hysterische overreactie. Het is een mengeling van racisme met een fobie voor infectieziekten”, vindt de arts Chris Lemoh, die aids onder Afrikaanse immigranten in Victoria onderzoekt. „Het niet toelaten van mensen op welke medische grond dan ook is immoreel, onethisch en praktisch onuitvoerbaar.”

Volgens een woordvoerder van de Australische Federatie van Aids-organisaties zijn de regels al erg streng. De meeste migranten die met hiv besmet zijn worden al geweigerd, omdat zij een te grote last op de gezondheidszorg kunnen leggen. (AP, AFP)