Hoera voor de talentenemigratietax

Wonen met uitzicht op de baai van San Francisco, ’s ochtends over de Golden Gate Bridge rijden naar je werk. Bij een merk dat een icoon is: Levi’s. Daar als financieel directeur een grote reorganisatie mogen leiden en dat goed doen ook. Niet gek voor een jongetje uit Bergeijk.

Hans Ploos van Amstel is onbekend in Nederland. Hij ging na zijn studie werken bij de Amerikaanse voedings- en wasmiddelenfabrikant Procter & Gamble en klom daar op tot financieel directeur voor West-Europa voordat hij naar Levi’s overstapte.

Hij verdiende vorig jaar omgerekend 1,6 miljoen euro aan salaris en bonus en kreeg een optiepakket ter waarde van 1,3 miljoen. Er zijn niet zo veel Nederlandse financieel directeuren die dat opstrijken. Maar in de VS heb je daarmee een modaal bestuurderssalaris. Niets aan de hand.

Het kan nog beter.

Marijn Dekkers ging na zijn promotie werken voor GE, het grootste industriële bedrijf in de wereld, en is nu bestuursvoorzitter van Thermo Fisher Scientific, een bedrijf dat laboratoriuminstrumenten maakt. Hij kreeg in 2005 omgerekend in euro’s bijna 4 miljoen aan salaris en bonus. Zijn optiepakket was toen 13 miljoen euro waard. Over 2006 is zijn inkomen nog niet bekend.

Dekkers is ook onbekend. En niemand zal hem een graaier noemen die zo snel mogelijk een graaitax opgelegd moet krijgen.

Wegwezen na je studie bedrijfskunde of je MBA! Dat is eigenlijk het signaal dat politici deze week gaven aan jong managementtalent met hun kamerdebat hoe paal en perk moet worden gesteld aan topsalarissen.

En niet meer terugkeren, is de les van Jan Bennink. De baas van babyvoedingfabrikant Numico is belangrijk doelwit in de nieuwe nivelleringswoede, omdat hij in juni een aandelenpakket van 14 miljoen kan verzilveren.

Was hij maar niet weggegaan bij schoonmaakmiddelenfabrikant Benckiser en zuivelconcernDanone. Want neem Bart Becht, een andere trainee van Procter & Gamble die overstapte naar Benckiser en het samenvoegde met het Britse Reckitt. Becht is een van de best verdienende topmannen in Groot-Brittannië. Hij kreeg vorig jaar een salaris en bonus van samen 5,5 miljoen euro. De muziek zat in zijn aandelen en opties: daarmee komt hij boven de 30 miljoen.

Hij is niet dé Nederlandse topper. Dat is Henri Termeer die de Amerikaanse biotechstarter Genzyme in 25 jaar tijd uitbouwde tot een miljardenbedrijf. Hij verdiende vorig jaar bijna 11 miljoen euro. Echt vermogend is hij geworden door de opties die hij heeft verzameld. Voor 24 miljoen heeft hij al verzilverd, voor 56,9 miljoen kan hij nog uitoefenen.

Och, als die toch eens belasting moest betalen in Nederland.

Daan van Lent