Gevecht om ABN Amro nu begonnen

Drie Europese banken gaan de strijd aan met het Britse Barclays om ABN Amro over te nemen. De banken willen samen ABN Amro kopen en onderling verdelen. Hierdoor zou de bank ophouden te bestaan.

Het Belgisch-Nederlandse Fortis, de Britse Royal Bank of Scotland en het Spaanse Santander hebben gisteren in een gezamenlijke brief aan ABN Amro hun interesse kenbaar gemaakt. Zij vragen inzage in de boeken zoals het Britse Barclays dat ook op dit moment krijgt. Barclays en ABN Amro voeren sinds enkele weken exclusieve gesprekken om de krachten te bundelen. Daarbij zou het hoofdkantoor in Amsterdam komen.

Niet eerder werd er zo in het openbaar in Europa gestreden om een bank van de omvang van ABN Amro (beurswaarde 64 miljard euro, ruim 100.000 werknemers). Beleggers op Wall Street reageerden gisteravond enthousiast op de overnamestrijd. Het aandeel ABN Amro, dat ook in New York wordt verhandeld, steeg met 5,4 procent naar omgerekend 35,67 euro nadat de brief bekend werd.

Met de stap van de drie banken lijkt zich het scenario te ontvouwen dat het Britse speculatieve beleggingsfonds TCI eerder op tafel legde: verkoop van ABN Amro, eventueel in onderdelen. ABN Amro liet gisteravond weten dat de bestuurders en commissarissen van de bank de brief „zorgvuldig” zullen behandelen „in lijn met [hun] verantwoordelijkheden”.

De druk op ABN Amro om serieus naar andere bieders te kijken is groot. TCI dreigde eerder met juridische stappen tegen de president-commissaris van ABN Amro als de belangen van de aandeelhouders niet goed beschermd worden. TCI liet gisteravond weten de toenadering door de drie banken als „vriendelijk” te beschouwen en riep ABN Amro op dit te onderschrijven en de banken direct inzage te verlenen in de boeken.

Royal Bank of Scotland maakte naam in de financiële wereld door zeven jaar geleden een vijandig bod – een bod dat niet wordt gesteund door bestuurders en commissarissen – op het Britse Natwest te laten slagen. In Londen steeg de koers van Barclays op geruchten dat het Amerikaanse JP Morgan Chase een bod wil uitbrengen op de Britse bank, mochten de overnamebesprekingen met ABN Amro op niets uitlopen.

Achtergrond: pagina 27