Eigen ‘museum’ voor Sol LeWitt

Het Massachusetts Museum of Contemporary Art (Mass MoCA) in North Adams gaat een apart gebouw wijden aan de vorige week overleden kunstenaar Sol LeWitt. In dit ‘museum in een museum’ zullen verdeeld over drie verdiepingen in totaal vijftig monumentale muurschilderingen worden aangebracht die LeWitt vanaf 1968 ontwierp. De tentoonstelling, getiteld A Wall Drawing Retrospective, zal in oktober 2008 openen en voor zeker 25 jaar te zien zijn, tot 2033.

Voor de tentoonstelling werkt het MASS MoCA samen met de Yale University Art Gallery. LeWitt heeft in de loop der jaren een aanzienlijk deel van zijn in totaal 1200 muurschilderingen aan het archief van het universiteitsmuseum geschonken. Omdat het Yale Museum nooit in staat zou zijn die werken uit te voeren, werd contact gezocht met het MASS MoCA. De kunstenaar is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het concept. Hij was erg te spreken over de locatie, een loods met hoge ramen, middenin het voormalige fabriekscomplex waar het MASS MoCA gevestigd is. Bij de tentoonstelling zal een driedelige overzichtscatalogus van LeWitts muurschilderingen verschijnen.

Sol LeWitt wordt beschouwd als een van de grondleggers van de Minimal Art en de conceptuele kunst. Hij overleed vorig weekend op 78-jarige leeftijd aan kanker. LeWitt wordt morgen begraven in de door hemzelf ontworpen synagoge in de Amerikaanse plaats Chester, waar hij woonde.

Ook Nederlandse musea staan uitgebreid stil bij de dood van de Amerikaanse conceptuele kunstenaar. In het Bonnefantenmuseum in Maastricht begint een team van assistenten volgende week met het aanbrengen van een van LeWitts laatste muurschilderingen, die de kunstenaar vlak voor zijn dood aan het museum schonk. Het Haags Gemeentemuseum herdenkt LeWitt op zijn website.