Dickens als Disney

Een boottochtje dat ‘Great Expectations’ zal heten, ‘Fagin’s Speeltuin’ en de ‘Groezelige Gevangenismuren van Newgate’. Voor de liefhebbers van het werk van de negentiende-eeuwse Britse schrijver Charles Dickens is het even slikken, maar vanaf volgende week kunnen ze er niet meer omheen: op 20 april opent in het Zuid-Engelse plaatsje Chatham het nieuwe attractiepark ‘Dickens World’. Het park, gelegen in het nu booming havengebied waar ooit Dickens’ vader werkte, kostte 85 miljoen euro.

Directeur Ross Hutchins verzet zich tegen de aantijging dat Dickens World van Dickens een Disneyattractie maakt. „Als Dickens nu had geleefd, zou hij dit park zelf hebben gebouwd”, aldus Hutchins. „Als Dickens nu leefde, zou hij waarschijnlijk werkzaam zijn als televisiescenarist. Hij was er altijd erg mee bezig om een groot publiek te bereiken met zijn werken, zoals Oliver Twist”. Hutchins trekt zich dan ook niets aan van de kritiek op zijn project. Hij blijft erbij dat zijn attractiepark, aangekleed als een duister Londen vol dieven, moordenaars en geesten - een authentieke Dickens-sfeer ademt, aangezien het werd gebouwd met hulp van Dickens-experts. Met het authenticiteitsargument bezweert hij ook de angst van veel liefhebbers, zoals verwoord in de New York Times: „Het risico bestaat dat legendarische Dickens-personages als Mr. Pecksniff, Fagin en Uriah Heep door het attractiepark zullen dwalen zoals Goofy en Mickey Mouse in Disneyland.”

Voor de zestig vacatures meldden zich al 950 gegadigden, onder wie één tot verhuizen bereid zijnde Dickens-fan uit Amerika. Dickens World verwacht jaarlijks 300 duizend bezoekers. (Reuters)