Debat over PVDA

Wouter Bos Europa, Nederland, Utrecht, 03-03-2007 De PvdA voert campgne in de Domstad voor de provinciale verkiezingen met o.a. Wouter Bos, minister van Financien. Foto: Evelyne Jacq statenverkiezingen verkiezingscampagnes Jacq, Evelyne

Bos is nog geen paar maanden minister van Financiën en kan, nu de discussie over de topinkomens weer is losgebarsten, de Tweede Kamer niets anders melden dan dat er geen extra belastingtarief of andere fiscale maatregelen komen om de hoge bonussen aan te pakken. [...] Dat is overigens een verstandige keuze.

Commentaar in De Telegraaf, 9 april

Bos straalt uit dat hij het niet weet. Dat komt natuurlijk heel slecht over bij de mensen in het land: we hebben een leider die het zelf niet weet.

Jan Pronk in het VPRO-radioprogramma De Ochtenden, 10 april

Wat wringt in het huidige debat over de topinkomens, is de rol die PvdA-leider Bos speelt. Oud-secretaris-generaal Postma van het ministerie van Financiën schreef vorige week in Openbaar Bestuur dat Bos gevangenzit tussen zijn vaktechnische rol als schatkistbewaarder en die van partijleider. Die dubbelrol is door zijn eerdere retoriek en door de concurrentie met de SP een groter probleem dan voor zijn voorgangers. PvdA-coryfee Pronk spreekt van een leiderschapscrisis. Dat is voorbarig, maar zo’n crisis is niet ver weg.

Commentaar in NRC Handelsblad, 11 april

Elke partij heeft zo zijn oudgedienden die nu en dan roepen dat het niet goed gaat. Het CDA heeft Bert de Vries, de VVD Henk Vonhoff. Wij hebben Jan Pronk en die heeft ook recht op zijn mening. Het hoort erbij.

PvdA-voorzitter Michiel van Hulten in de Volkskrant, 12 april

Sinds De Woutertapes weten wij dat de kring rond Bos niet uitblinkt in politiek vernuft. Maar zelf heeft hij de zaken kennelijk ook niet op een rijtje gezet. Een partijleider die minister van Financiën wordt onder een premier van een andere politieke kleur is gedoemd te verliezen.

Paroolcolumnist Bart Tromp, 12 april

De partij zal de komende jaren de meest turbulente partij in de coalitie zijn.

Oud-minister Bram Peper in De Telegraaf, 13 april