de official

Gelijktijdig en in een moordend tempo werpen, nee smijten de deelnemers hun houten schijven in de houten bakken. 4/4/2007 Foto Freddy Rikken Sjoelen Voorthuizen Rikken, Freddy

Toepen, bingo, sjoelen. De voornaamste bezigheden in menig buurt- of clubhuis. En koffieleuten natuurlijk. Het oer-Hollandse sjoelen heeft zich aan die duffe status kunnen ontworstelen en is een heuse competitiesport geworden. Met 2.500 geregistreerde spelers, een heus bondsbureau en de slogan: sjoelen, samen doen! De selectiewedstrijden voor het NK, dat vandaag in Barneveld plaatsvindt, werden gehouden in dorpshuis ’t Trefpunt in het Veluwse Voorthuizen. Waar na het lijzige aftellen de hel losbrak. Gelijktijdig en in een moordend tempo wierpen, nee smeten de deelnemers hun houten schijven in de houten bakken. Wat een ratelend geluid maakte alsof er met mitrailleurs werd geschoten. Om dit alles tot een goed einde te brengen en de oplaaiende hartstochten in bedwang te houden, waren een wedstrijdleider nodig, een voorzitter en enkele ringleiders. En personeel in de rekenkamer, waar de wedstrijdformulieren waren uitgelegd op twee forse harmoniums. Dit is waarschijnlijk de enige sport waarbij de spelers ook als scheidrechters fungeren. Men beoordeelt in wisseldiensten elkaars prestaties en hoopt dat een ieder dat zo eerlijk mogelijk doet. Want ook hier wordt wel eens vals gespeeld; met het bord schudden, dezelfde (terugkaatsende) steen nogmaals gebruiken. Blessures komen amper voor. Een enkele sjoelarm of een houtsplinter in de werpvingers wanneer die tegen de rand van het bord aandenderen.

Dit is de 38ste aflevering van een serie over officials in de sport.