Brahms: Vioolconcert; Dubbelconcert NedPho, Yakov Kreizberg

Brahms: Vioolconcert; Dubbelconcert NedPho, Yakov Kreizberg PentaTone Classics 5186 066 *****

Brahms:Vioolconcert; Dubbelconcert NedPho, Yakov Kreizberg PentaToneClassics 5186 066

Julia Fischer, al een paar jaar de vaste frêle gastsoliste bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, was na opnamen van de vioolconcerten van Mozart toe aan het zwaardere werk van Brahms. Haar versies van het Vioolconcert en het Dubbelconcert, samen met cellist Daniel Müller-Schott, staan nu op cd, gedirigeerd door Yakov Kreizberg, die zijn orkest met elegante overtuigingskracht op hoog niveau laat spelen.

Tegenover het grootse en robuuste orkestspel stelt Fischer in het Vioolconcert aanvankelijk bescheiden en slanke verfijning. Maar elders weet ze met krachtig en zelfs temperamentvol spel ook het orkest op sleeptouw te nemen en met haar stralende toon te overvleugelen. Haar cadens is wat je wilt horen: virtuoos, verinnerlijkt en verheven. In het Dubbelconcert heeft de jonge Duitse een gelijkgestemde partner in haar iets oudere landgenoot Daniel Müller-Schott. Zijn cello brengt hij met gezag en flair van diep tevreden ronkend tot vervoerende lyrische hoogte.

KASPER JANSEN