Beckham kan auto in Skopje afhalen

David Beckham (31) is het als voetbalster gewend dat politici zich graag in zijn buurt vertonen. Nu hoopt ook de minister voor Europese Zaken van Macedonië, Gordana Jankulovska (ook 31), hem te ontmoeten. Ze heeft een origineel argument: ze is gepakt terwijl ze reed in de gestolen BMW van Beckham. Ze is nu bereid hem persoonlijk de sleuteltjes terug te geven.

Jankulovska hoeft zich overigens nergens voor te schamen. De minister heeft de auto niet zelf gestolen. Beckhams BMW X5 verdween een jaar geleden uit een parkeergarage in Madrid, werd in Spanje een aantal keren overgeverfd en kwam vervolgens per boot naar Griekenland. Op de grens met Macedonië werd de auto geïdentificeerd als gestolen. Omdat de eigenaar niet vast te stellen was werd de auto in beslag genomen. Sindsdien rijdt Jankulovska hem als dienstwagen.

Ze is niet de eerste politicus in Oost-Europa die zoiets overkomt. Ooit werd een Moldavische minister in Wenen betrapt, rijdend in een auto die uitgerekend in Oostenrijk was gestolen.

De vroegere president van Montenegro, Milo Djukanovic, is dat ook eens, op een veerboot naar Italië, overkomen. Hij kreeg er nog veel last mee, omdat juist hij de invoer van ‘tweedehands’ auto’s in Montenegro had vergemakkelijkt. Montenegro is een beruchte bestemming voor gestolen auto’s – vandaar de slogan ‘Kom naar Montenegro, uw auto is er al!’ Jarenlang is de behoefte aan auto’s in Montenegro vrijwel geheel gedekt door gestolen wagens uit West-Europa.

Toen Montenegro na de Kosovo-oorlog weer normaal handel kon drijven met Kroatië, hadden Montenegrijnse handelaars wel veel auto’s voor de export, maar heel weinig auto’s met geldige papieren.

Op een aantal grote markten, vooral in het gebied waar Servië, Montenegro en Bosnië aan elkaar grenzen en in de Albanese havenstad Durrës, zijn nu nog tientallen luxe auto’s (en dure vrachtwagens) met Duitse en Italiaanse kentekens te koop, vaak met geldige papieren.

Duitse experts vermoeden overigens dat ze lang niet allemaal zijn gestolen: veel auto’s zijn verduisterd – verkocht – door de eigenaars, die ze vervolgens bij de verzekering als gestolen hebben gemeld.