Abortuswet in Polen niet nog strenger

Het Poolse parlement heeft gisteren een stokje gestoken voor pogingen van de regering om de in Polen al zeer strenge abortuswet te verscherpen en in de grondwet te verankeren.

„Ik ben bedroefd over de uitkomst”, zei premier Jaroslaw Kaczynski, na afloop van de parlementszitting. „Dit betekent een significante verzwakking van de bescherming van het leven.”

De voorzitter van de Sejm, de streng katholieke Marek Jurek, kondigde aan zijn ontslag te zullen indienen. Jurek, een vertrouweling van Kaczynski en een fel tegenstander van abortus, voelt zich „persoonlijk verantwoordelijk” voor de nederlaag in het parlement. De linkse oppositiepartij SLD sprak gisteren van „een overwinning op achterlijkheid”.

Volgens de huidige wet mag een zwangerschap niet worden afgebroken, tenzij deze bedreigend is voor het leven of de gezondheid van de moeder of het gevolg is van verkrachting of incest. Een onherstelbaar beschadigde foetus kan ook reden zijn voor abortus, maar ingrijpen mag alleen tot in de twaalfde week.

De Liga van Poolse Families (LPR), een ultrakatholieke splinterpartij in de regering, ijverde voor een in de grondwet vastgelegd totaalverbod, ofwel voor de bescherming van het ongeboren leven „vanaf het moment van de conceptie”. Het voorstel, dat diepe verdeeldheid zaaide in Kaczynski’s eigen Recht en Rechtvaardigheid (PiS), kreeg 165 van de 460 stemmen, terwijl een grondwetswijziging een tweederde meerderheid vereist.

Een minder vergaand voorstel van president Lech Kaczynski, de tweelingbroer van de premier, kwam net zeven stemmen te kort. De president wilde, met steun van de Poolse bisschoppen, de bestaande wet in de grondwet laten opnemen en ‘bevriezen’. Daarmee zouden toekomstige pogingen om de wet weer te versoepelen bij voorbaat kansloos zijn geworden.

In de EU hebben alleen Ierland en Malta een met Polen vergelijkbare abortuswet. Portugal besloot onlangs tot een versoepeling van de bestaande strenge wet. In Polen worden jaarlijks zo’n tweehonderd legale abortussen uitgevoerd, maar volgens feministen is het illegale circuit minstens duizend keer zo groot.

Het Europese Hof voor de Mensrechten in Straatsburg tikte Polen drie weken geleden op de vingers over zijn abortuspraktijk. In een vonnis concludeerde het Hof dat Polen vrouwen nauwelijks in staat stelt om hun al zeer beperkte recht op abortus uit te oefenen.