Zita Swoon

CD Pop

Jurken draagt Stef Kamil Carlens al een tijdje niet meer. Tegenwoordig besteedt de Antwerpse zanger zijn centen liever aan nuttige vrouwelijkheid om zijn band Zita Swoon te vervolmaken. Sindsdien bulderen enkele soulzangeressen over zijn karakteristieke kraaienstem heen. Deze luxe daargelaten geldt voor Zita Swoons vierde plaat Big City het motto: lang leve de eenvoud. Met succes schudt de Belgische band het ooit zelf opgelegde arty aura van zich af. Het hoeft allemaal niet langer verplicht ingewikkeld, gek of chaotisch te zijn. Big City is een stevig geschudde cocktail van Engels- en Franstalige zigeunerfunk, folkreggae en bossanovablues. Maar uiteindelijk winnen de liedjes het van gefreak. En dat is een verademing. Nummers als I feel alive in the city en Everything is not the same zijn hoorbaar opgewekt. En dan wordt zelfs het onmogelijke bereikbaar. Want wie had gedacht dat een Bob Dylan-nummer nimmer zwoel (en verstaanbaar) kon klinken, krijgt bij Series of dreams ongelijk. Vanavond is de band te zien in Motel Mozaïque.

Frank Provoost

Zita Swoon: Big City (Chikaree/Bang!)