Veranderende werkomgeving in Europa in beeld gebracht

Veranderende werkomgeving in Europa in beeld gebracht Leiden, 13 april. „Een ondervraging van deze tijd”, zegt de Franse fotograaf Vincent Debanne (34) over zijn werk. Debanne is de maker van de foto uit de Peugeot-fabriek in het Slowaakse Trnava (rechts). „Door subjectieve en geënsceneerde beelden van onze werkelijkheid te maken, hoop ik aspecten te onthullen die niet voldoende zichtbaar zijn en probeer ik verbindingen te leggen.”De foto maakt onderdeel uit van Changing faces/WORK, een project dat momenteel te zien is in museum De Lakenhal in Leiden. Zes Europese fotografen hebben opdracht gekregen in een ander dan hun eigen land in beeld te brengen hoe ‘werken’ verandert. Speciale aandacht gaat uit naar geografische verschuivingen van werk en arbeidskrachten binnen de nieuwe Europese grenzen enerzijds en de veranderende aard van het steeds onzichtbaarder wordende werk anderzijds.Changing Faces is een Europees samenwerkingsproject tussen universiteiten en kunstinstellingen, financieel gesteund door de Europese Unie. De resultaten van de opdrachten worden elk jaar in een ander land tentoongesteld.De Spaanse fotograaf Xavier Ribas toog naar Nederland voor zijn opdracht. Hij legde vast hoe landbouwgrond in Noord-Holland wordt klaargemaakt voor de bouw van kassen. In Hoofddorp fotografeerde hij kantoorpanden (linksonder, deze foto). De vraag die hij wilde beantwoorden met zijn foto’s luidde: wat voor soort Europa wordt er in Nederland gebouwd?De Fin Tuomo Manninnen ging naar Frankrijk om groepsportretten te maken van minimaal drie werknemers die aan een gezamenlijk project werken. Op zijn foto (linksboven) zijn personeelsleden te zien van buitenreclamebedrijf JC Decaux in Parijs. Manninnen koos ervoor om zijn personages juist niet werkend af te beelden.De overige deelnemende kunstenaars zijn de Duitser Ulrich Gebert, die foto’s maakte in Spanje; de in Groot-Brittannië woonachtige Japanner Tomoko Yoneda, die naar Italië ging; en Luigi Gariglio uit Italië, die in Finland ging fotograferen. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 13 mei. Foto Xavier Ribas Ribas, Xavier