Topadvocaat ook af en toe tegen laag tarief

Dure gespecialiseerde advocaten moeten verplicht worden hun kennis incidenteel ook tegen lagere tarieven aan te bieden. Dat is de kern van een gedragscode die de Amsterdamse advocaat Coen Drion van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan deze week heeft gepresenteerd op een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam. Advocaten, met name op grote kantoren en in kleine duurbetaalde nichemarkten, trekken zich weinig meer aan van hun wettelijke beroepsplicht om het publiek toegang tot het recht te garanderen, meent hij.

Voor veel particulieren, maar ook voor kleinere bedrijven en overheidsinstellingen, is sommige specialistische rechtsbijstand onbetaalbaar en daardoor onbereikbaar geworden. De landelijke deken van de Orde van Advocaten, W. Bekkers, zei dat het voorstel de komende weken intern met het bestuur en de plaatselijke dekens zal worden besproken. Hij zegt het „prijsdebat te willen voeren”, maar wijst erop dat advocaat een vrij beroep is en iedere oplossing in eigen kring vrijwillig zal zijn. De ‘code van Drion’ zal zeker niet in een la verdwijnen, aldus Bekkers.

Vertegenwoordigers van grote kantoren wierpen tegen dat hun gespecialiseerde praktijk zich richt op overnames, machtsverdeling in vennootschappen en „ingewikkelde kwesties met elektriciteitsbedrijven”. De markt voor particulieren zou om heel andere specialismen vragen, die grote kantoren niet willen en niet kunnen bieden. Drion wierp tegen dat veel grote kantoren bijvoorbeeld over kennis van Europees recht beschikken waar burgers of bedrijven geen toegang toe kunnen krijgen, maar die wel relevant is.