Thaise film door censuur uit bios

AMSTERDAM, 13 APRIL. De Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul wil zijn film Syndromes and a Century niet vertonen in zijn eigen land. Hij weigert toe te geven aan de eisen van de Thaise censuur, die vier scènes uit zijn film geschrapt wil zien. De film, die in Nederland te zien was op het International Film Festival Rotterdam en vorig jaar op de biënnale van Venetië in het hoofdprogramma in première ging, speelt zich af in een ziekenhuis op het Thaise platteland. In een scène maakt een groepje medici in een zijkamertje tussen de protheses een fles whisky soldaat. Dat is ontoelaatbaar, meent een vertegenwoordiger van de Thaise gezondheidsraad die bij de vergadering van de censoren aanwezig was. Andere scènes die de censuur wilde schrappen toonden twee zoenende artsen en boeddhistische monniken die met een vliegtuigje spelen. Weerasethakul liet de krant in een telegram weten dat hij de scènes niet zal schrappen.