Tess van Zwol, culture manager bij Red Bull

Matt Edwards alias Radio Slave (rechts) Mahon, Daniel

Culture manager Tess van Zwol (26) organiseert dit weekend de Red Bull Music Academy Taster in Amsterdam met lezingen en workshops over popmuziek.

Dit weekend krijgen twintig muziekliefhebbers een workshop scratchen van hiphoplegende Grandmaster Flash. Hoe hebben jullie deze kandidaten geselecteerd?

„We hebben 250 aanmeldingsformulieren ontvangen waarin vragen stonden over muziek die ons een beeld moesten geven van de kandidaten. Naar welk muzikaal tijdvak ze zouden reizen als ze een tijdmachine hadden. Of in welke bewoording een hiphop of elektro-dj aan zijn of haar opa en oma kan uitleggen wat voor muziek ze maken. Zo peilen we hoe gepassioneerd de kandidaten zijn.”

Wat gaan de kandidaten precies doen dit weekend?

„We gaan met de fiets langs platenzaken in Amsterdam waar elke deelnemer een plaat koopt die door Matt Edwards alias Radio Slave in de computer wordt geladen waarna hij op basis van die platen een nieuw nummer maakt. Grandmaster Flash geeft een workshop scratchen en praat met de kandidaten in een intieme setting over zijn ervaringen.”

Jullie ‘Taster’ is een voorproefje van de officiële Red Bull Music Academy dit najaar in Toronto. Gaan jullie kandidaten daar ook heen?

„De internationale Academy selecteert zelf haar kandidaten maar het is de afgelopen jaren wel steeds zo geweest dat een paar mensen die aan de Taster meededen, werden uitverkoren voor de grote Music Academy. Ik heb als culture manager van Red Bull veel contact met kenners uit de verschillende scenes in Nederland en blijkbaar selecteren we daar het juiste talent uit.”

De Red Bull Music Academy bestaat bijna 10 jaar. Wat willen jullie bereiken en lukt dat ook?

„Het is voor ons geslaagd als de deelnemers geïnspireerd aan de slag gaan met hun muziek. Ons doel is niet om mensen naar de top te helpen maar om hun creativiteit te stimuleren. Als een kandidaat na de Taster vertelt dat hij zijn studio gaat doortrekken naar zijn woonkamer omdat hij alleen nog maar muziek wil maken, dan zijn wij meer dan tevreden.”

Red Bull Music Academy Taster 2007 vindt vandaag en morgen plaats in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Grandmaster Flash treedt vannacht op in Paradiso.De inschrijvingstermijn voor de internationale Red Bull Music Academy in Toronto sluit 4 mei. Zie: www.redbullmusicacademy.com