Televisie Film van de dag

Scène uit Lost Highway, een wonder van sober vernuft. Lost Highway Year:1997 Director: David Lynch Patricia Arquette PHOTOS12

Lost Highway. Een aantal critici heeft al gewezen op het verband tussen het centrale concept in David Lynch’ Lost Highway en de filmhuishit van vorig jaar, Michael Hanekes Caché: in beide speelt een mysterieuze videoband een grote rol. Het eerste deel van Lynch’ film is een wonder van sober vernuft. In een kale villa, badend in rood-oranje licht krijgt een paar videobanden in de bus gestopt, waarop eerst de buitenkant van het huis, en dan zelfs hun eigen slaapkamer te zien valt. Het wordt nooit duidelijk wie de stalker is, maar deze episode eindigt met een gruwelijke moord in de huiskamer, en Bill Pullman in de gevangenis. Daar wordt zijn plaats in de cel op een nacht op mysterieuze wijze ingenomen door een automonteur, die prompt vrijgelaten wordt. Via onnaspeurbaar wonderlijke gebeurtenissen blijkt er toch een systeem te zitten in de persoonsverwisselingen.(David Lynch, 1997, VS/F), België 2, 23.05-1.20u.

André Waardenburg