Soap Maradona vermoeit Argentinië

Diego Maradona is vandaag met spoed opgenomen in een ziekenhuis. Hij was er net twee dagen uit. „Als hij van coke kan herstellen, moet alcohol geen probleem zijn.”

Marcel Haenen

Hij blijft voor de Argentijnen natuurlijk Gods plaatsvervanger op aarde. Daar zal nooit iets aan veranderen. Maar zijn landgenoten worden ook wel een beetje moe van de aanhoudende soap rond hun voetbalheilige: de 46-jarige San Diego Armando Maradona.

Na twee weken ziekenhuisopname, noodzakelijk na excessieve consumptie van champagne en dikke sigaren, werd ‘Pluisje’ – zeven kilo lichter – woensdag weer ontslagen. „Deze keer gaat hij echt zijn leven verbeteren”, verzekerde Maradona’s lijfarts Alfredo Cahe eergisteren op een persconferentie waarin het wel en wee van de oud-voetbalster werd toegelicht. „Diego is heel intelligent, hoogst intuïtief. Hij is zich nu bewust van zijn problemen.”

Maradona bevestigde dit later in een telefoongesprek voor de sportzender TyC gedeeltelijk. „Ik ga de behandeling voltooien.” In het warrige gesprek zei hij ook nog zijn bemoeizuchtige lijfarts Cahe te hebben ontslagen. Maar vanochtend om zes uur Argentijnse tijd is hij weer met spoed opgenomen omdat hij opnieuw instortte.

Op het voetbaldrama wordt door de Argentijnen relatief lauw gereageerd. „Deze crisis heeft minder impact dan de vorige”, zegt sportjournalist Gabriel Casas. Van fans die massaal post vatten voor het hospitaal en er overnachtten om te waken voor Diego – zoals gebeurde na eerdere crises wegens cocaïnegebruik – was de laatste tijd geen sprake. „Mensen denken: als hij van coke kan herstellen, moet alcohol geen probleem zijn”, zegt Casas.

„Er zijn grenzen aan het tonen van sympathie”, zegt Hernan Barrera, sportleraar en voetbalgek in Buenos Aires. „Het land is al een paar keer massaal uitgelopen om hem sterkte te wensen. Dan hingen overal spandoeken: ‘Diego we steunen je’. Maar als je dan een paar dagen later weer foto’s in de krant ziet van een feestende Maradona voel je je bedonderd.”

Tot nu toe heette het steeds dat Maradona – die tien jaar geleden met voetbalpensioen ging – met hulp van de hand van God in staat is alle problemen te overwinnen. „Maar langzamerhand vraag je je toch af waarom iemand met zo veel buitenaardse hulp zichzelf toch steeds zo in moeilijkheden brengt”, aldus Barrera.

En dat we nu de laatste ineenstorting van Pluisje hebben gezien, is hoogst onwaarschijnlijk. Uit alle gesprekken met familieleden, vrienden, bekenden en doktoren die de Argentijnse weekbladen de afgelopen dagen hebben gepubliceerd, blijkt dat Maradona gevaarlijk depressief is.

De last om een Grote Ster te zijn viel hem al niet mee, maar het leven van een voormalige Grote Ster is voor de voetballer van weleer helemaal niet te harden. Maradona lijkt vastbesloten zich zo snel mogelijk ‘dood te leven’.

De nummer 10 is niet alleen verslaafd aan drugs, alcohol, sigaren en pizza, hij heeft ook een feilloos talent om de verkeerde vrienden te kiezen. Volgens Cahe vormt „de omgeving” van Maradona het grootste gevaar voor zijn gezondheid. Zijn naaste vrienden zien Diego als een groot fuifnummer en trekken met hem van disco naar disco. Vooral in de danstent Sunset in de wijk Olivos van Buenos Aires wil Maradona nogal eens het beest uithangen. Diego leeft volgens Cahe in „een gouden kooi” en daarin dreigt hij te stikken omdat de polonaise veel te lang wordt.

Met Maradona ging het in 2006 weer bergafwaarts toen hij zich liet strikken voor indoor voetbalwedstrijden in Latijns Amerika, showbol. Dat is voetbal voor sporters in hun nadagen. Klein veldje: 22 bij 42 meter en twee helften van 25 minuten. Tijdens de reizen voor de toernooien is Maradona volgens zijn arts te veel gaan drinken.

Omdat Maradona geen ziekenhuisopname accepteerde, heeft Cahe Pluisje 28 maart een spuitje gegeven toen hij lag te slapen. Toen kon de verdoofde spits naar het ziekenhuis worden gebracht waar met slaapmiddelen kon worden voorkomen dat hij naar buiten vluchtte.

De depressiviteit van Maradona wordt mede veroorzaakt door justitiële problemen. In Italië en Argentinië lopen strafrechtelijke onderzoeken wegens grootschalige belastingontduiking. De neerslachtigheid wordt verder nog gevoed door een steeds verdere verwijdering met zijn ex-vrouw Claudia. Zij behartigt de zakelijke belangen van de voetballer. Diego woont overigens samen met een nieuwe vriendin.

Argentijnse medici zeggen inmiddels in koor dat Maradona meer moet doen dan alleen het behandelen van de symptonen. „Men heeft hem opgesloten om te voorkomen dat hij drugs gebruikt, zijn maag verkleind om te vermijden dat hij te dik wordt en morgen binden we zijn handen op zijn rug zodat hij niet meer kan roken”, zegt psychoanalist Pablo Abadi in de Argentijnse krant La Nación.

Maar Maradona zal pas echt beter worden als hij bereid is in therapie te gaan. De kans dat hij dat doet, wordt nul geacht. Het aangekondigde vertrek naar een kliniek in Zwitserland is uitgesteld.

Voorlopig concentreert Maradona zich op belangrijker zaken. Zoals de grootste voetbalklassieker van Latijns-Amerika, de stadsderby in Buenos Aires tussen Boca Juniors en River Plate die zondag wordt gespeeld. Boca-fan Diego kondigde eergisteren aan dat hij – ondanks een negatief advies van Cahe – hoe dan ook, desnoods met infuus, zondag in de skybox zit. Dat lijkt na vanochtend weer onmogelijk maar zelfs dat weet je bij Maradona nooit zeker.