Schrijver Kurt Vonnegut (84 jaar) overleden

Kurt Vonnegut gaat de literatuurgeschiedenis in als de auteur van Slaughterhouse Five en nog het een en ander.

De Amerikaanse schrijver, die woensdag op 84-jarige leeftijd in New York overleed aan hersenletsel, publiceerde in 1969 dat geruchtmakende boek over het bombardement op Dresden. Hoofdpersoon was de Amerikaanse soldaat Billy Pilgrim, een twintigste-eeuwse kruising tussen Candide en Gulliver, die als krijgsgevangene het geallieerde bombardement meemaakte en die, zoals de titelpagina meldt, survived to tell the tale. Zo’n toevoeging was karakteristiek voor Vonneguts oeuvre maar ook een verwijzing naar de autobiografische achtergrond van het boek.

Vonnegut werd in 1943 zelf als soldaat naar Europa gestuurd, waar hij een jaar later in Dresden door de Duitsers krijgsgevangene werd gemaakt. Na de oorlog werkte hij als publiciteitsagent voor General Electric en publiceerde hij korte verhalen in verschillende tijdschriften.

Zijn eerste boeken waren aarzelende stappen op het terrein van sciencefiction, waar hij een alter ego creëerde, Kilgore Trout, die hij vervolgens in zijn hele oeuvre als aanspreekpunt zou blijven gebruiken. Pas met de publicatie van Slaughterhouse Five zou Vonnegut naam maken als een van de succesvolle schrijvers van die periode. Twee jaar geleden verscheen zijn laatste werk: de essaybundel A Man Without a Country, bedoeld als een afscheid van de Verenigde Staten van president George W. Bush.