Premier prijst omstreden Filbinger

De premier van deelstaat Baden-Württemberg, Günther Oettinger (CDU), is in opspraak geraakt omdat hij het nazi-verleden van een van zijn voorgangers, de onlangs overleden Hans Filbinger (CDU), heeft goedgepraat. Een enkeling heeft inmiddels het aftreden van Oettinger geëist en kanselier Angela Merkel heeft Oettinger openlijk bekritiseerd.

Filbinger was van 1966 tot 1978 premier in de zuidwestelijke deelstaat. Nadat de schrijver Rolf Hochhuth had onthuld dat Filbinger in de oorlog als rechter bij de marine had meegewerkt aan het uitspreken en voltrekken van doodvonnissen voor Duitse soldaten, moest hij aftreden. Filbinger zei destijds dat hij nooit een doodvonnis had geveld en dat hij had geprobeerd levens te redden. Hij verdedigde zich ook met de opmerking dat wat in de oorlog rechtmatig was geweest, na de oorlog niet plotseling onrechtmatig kon zijn.

Op een officiële rouwplechtigheid voor Filbinger brak Oettinger een lans voor zijn partijgenoot. „Filbinger was geen nationaal-socialist. Integendeel: hij was een tegenstander van het nazi-regime. Maar hij kon zich niet aan de dwang van het regime onttrekken, net zo min als miljoenen anderen. Als wij nakomelingen oordelen over de soldaten van destijds dan mogen we nooit vergeten: de mensen leefden destijds onder een vreselijke dictatuur.”

Oettinger onderstreepte dat er geen vonnis is van de hand van Filbinger dat iemand het leven heeft gekost. In rechtszaken waaraan hij had meegewerkt die wel tot executies leidden had hij, aldus Oettinger, niet de bevoegdheid of de macht om het doodsvonnis tegen te houden. Volgens Oettinger heeft Filbinger twee soldaten het leven gered.

De voorzitter van de Centrale Joods Raad, Charlotte Knobloch: „Het is onbegrijpelijk en zeer te betreuren dat een aantal bekende episodes uit het leven van de heer Filbinger in de toespraak werden genegeerd.” Joel Berger, rabbijn in Stuttgart, zei dat de toespraak was bedoeld om de rechtse clientèle van de CDU te paaien. De joodse schrijver Ralph Giordano zei dat Oettinger moet aftreden. Merkel liet Oettinger telefonisch weten te betreuren dat hij niet had gesproken over het omstreden nazi-verleden van Filbinger.