Positie Wereldbankpresident onder druk

De positie van Paul Wolfowitz als president van de Wereldbank wankelt, na een affaire rond het salaris van zijn vriendin Shaha Riza. Het bestuur van de Wereldbank zei vannacht in een verklaring „snel” over zijn toekomst te zullen beslissen.

Wolfowitz, een voormalig adviseur van president Bush, die wordt beschouwd als een van de drijvende intellectuele krachten achter de Amerikaanse inval in Irak, gaf gisteren toe zich persoonlijk te hebben bemoeid met het detacheren van Riza bij het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Regels van de Wereldbank verbieden dat partners of echtgenoten elkaars superieur zijn. Riza’s salaris, dat werd doorbetaald door de Wereldbank, blijkt bij haar detachering fors te zijn opgeschroefd tot 193.000 dollar. Dat is meer dan het inkomen van minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice.

Wolfowitz maakte gisteren zichtbaar aangeslagen en nerveus zijn excuses op een persconferentie. „Ik had mijn intuïtie moeten volgen, en mij er niet mee moeten bemoeien.” Het bestuur van de Wereldbank heeft een intern onderzoek laten uitvoeren. Het vergaderde gisteren de hele dag over de kwestie, maar kwam nog niet tot een besluit. Wolfowitz zei alle mogelijke sancties te aanvaarden.

Wolfowitz heeft sinds zijn aantreden in 2005 een groot punt gemaakt van het bestrijden van corruptie en fraude. Hij schortte leningen aan verschillende landen om die reden op. Het personeel van de Wereldbank was al niet verheugd met zijn komst, omdat de bank toch al gebukt gaat onder de reputatie een verlengstuk te zijn van de Amerikaanse buitenlandse politiek.

Het verzamelde personeel, dat door Wolfowitz later werd toegesproken, drong gisteren bij monde van de personeelsvereniging openlijk aan op het ontslag van de president. De kwestie dreigt de voorjaarsvergadering van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, dit weekeinde, te overschaduwen. De regering-Bush liet gisteravond weten „het volste vertrouwen” te houden in Wolfowitz. Daarmee wordt een eventueel besluit van het bestuur om hem weg te sturen zeer politiek geladen.

IMF, Wereldbank: pagina 13