Pakistaans leger vecht in Waziristan

Het Pakistaanse leger neemt deel aan de strijd van lokale stammen tegen Oezbeekse militanten in de tribale grensregio met Afghanistan. President Musharraf heeft gisteren gezegd dat daarbij ongeveer 300 militanten zijn gedood.

„De mensen van Zuid-Waziristan zijn in opstand gekomen tegen de buitenlanders”, zei hij op een militaire bijeenkomst in Islamabad. „Ze hebben de steun gevraagd van het leger. We willen hetzelfde bereiken in Noord-Waziristan.” In deze twee van de zeven semi-autonome tribale regio’s heeft Musharraf de afgelopen jaren controversiële verdragen gesloten met lokale stamleiders. Afgesproken werd dat de stammen zelf het terrorisme zouden aanpakken, en het leger hen in ruil daarvoor met rust zou laten. Sindsdien zijn de Waziristans uitgegroeid tot mini-Talibaan-staatjes.

De aanleiding voor de gevechten met de Oezbeken, die banden zouden hebben met Al-Qaeda, is niet geheel duidelijk. De tribale gebieden zijn nauwelijks toegankelijk voor journalisten. Vermoed wordt dat de Oezbeken worden beschuldigd van banditisme.

„Zo pakken we tenminste een deel van het probleem aan: Al-Qaeda”, zei Musharraf. De legercommandant in de tribale gebieden sprak van 150 tot 200 doden, en stamleiders hadden het over enkele tientallen. Musharraf zei er niet bij dat de gevechten geleid werden door Maulvi Nazir, een Pakistaanse Talibaan-leider die nauwe banden onderhoudt met de Talibaan in Afghanistan en Al-Qaeda. Er lijkt dus eerder sprake van een lokaal conflict dan van een strijd tegen terreur. De Talibaan, die volgens inlichtingendiensten in groten getale aanwezig zijn in de tribale gebieden, en het leiderschap van Al-Qaeda, waarvan nog altijd wordt aangenomen dat het daar verblijft, worden met rust gelaten.

In een van de andere tribale gebieden, Kurram, heeft gisteren een raad van stamoudsten een einde gemaakt aan het vorige week uitgebroken geweld tussen shi’ieten en sunnieten. Daarbij zijn volgens een lokale bestuurder 49 doden gevallen, volgens lokale bewoners zeker honderd. (AP, Reuters)