Mulisch maakt kans op ‘Booker’

Harry Mulisch is een van de vijftien kandidaten voor de internationale Man Booker-prijs. De schrijver bevindt zich in het gezelschap van onder meer Salman Rushdie, Philip Roth, Amos Oz en Margaret Atwood. De winnaar van de prijs waaraan een bedrag is verbonden van 60.000 pond (90.000 euro), wordt in juni bekendgemaakt.

De internationale Man Booker-prijs bestaat pas sinds 2005 en wordt eens in de twee jaar toegekend. De eerste winnaar was de Albanese schrijver Ismail Kadare. Anders dan bij de ‘gewone’ Man Booker-prijs, waarnaar alleen schrijvers uit Groot-Brittannië en het Gemenebest kunnen dingen, worden schrijvers bij de internationale onderscheiding niet op een recent boek beoordeeld maar op hun hele oeuvre.

Het dagblad The Guardian omschrijft Mulisch vandaag als een ‘dark horse’, een minder voor de hand liggende kanshebber. De krant wijst vooral op zijn ‘oorlogsromans’: Het Stenen Bruidsbed, De Aanslag en Siegfried. Volgens het blad komen die deels voort uit de ervaringen die hij als jongen opdeed in de oorlogsjaren. De krant wijst erop dat Mulisch een joodse moeder had en een vader die voor een Duitse bank werkte die zich bezighield met geconfisqueerde goederen van joden.

Mulisch won het afgelopen half jaar al diverse internationale literaire prijzen, waaronder de Italiaanse Premio Nonino en de Prix Européen des jeunes lecteurs. Onlangs werd zijn boek De ontdekking van de hemel verkozen tot beste Nederlandstalige boek.