Lentegevoel: waterkers

Kan je nog met goed fatsoen iets uit een kookboek van Jamie Oliver koken? Nu Janneke vrij is, en wij deze week dus noodgedwongen koken uit de kookboeken in mijn boekenkast, merkte ik dat ik aarzelde om een ‘Jamie’ uit de kast te pakken.

Niets ten nadele van zijn gerechten. Maar íédereen maakt ze. Er was een tijd dat je tijdens etentjes altijd zijn kip uit de oven met knoflook en citroen kreeg of vis in folie uit de oven. Lekker, maar onder het eten zag je de pagina uit het boek bijna voor je.

Deze zoektocht naar gerechten die het gevoel van lente opwekken, wilde ik eindigen met waterkers. En Jamie kookt in Return of the Naked Chef met waterkers, herinnerde ik me: ravioli gevuld met waterkers en kaas, een salade van carpaccio, geroosterde bietjes en waterkers en een heerlijke salade met peer, waterkers, rucola en walnoten.

De gerechten zien er, als altijd in zijn boeken, verleidelijk uit op de foto. Maar ervan uitgaand dat veel mensen zijn boeken ook hebben, kies ik toch voor recepten uit andere boeken en uit het kooktijdschrift Olive. Niet voor salades, maar voor waterkers als soep, sap en saus.

Olive meldt dat waterkers vol vitamine C en ijzer zit, en geeft in het meinummer (dat nu uit is) drie recepten met waterkers. De lekkerste is wel een waterkerssoep.

Voor 4 personen

1 ui, fijngehakt

1 teen knoflook, fijngehakt

25 gram boter

1 aardappel, geschild en in blokjes

1 liter groentebouillon

250 gram waterkers, de hardste steeltjes verwijderd

4 eetlepels room

Bak de ui en de knoflook in wat boter in een grote soeppan totdat ze glazig zijn. Voeg de aardappel en bouillon toe en laat het geheel 15 minuten sudderen. Voeg de waterkers toe en laat het 2 minuten koken. Pureer het geheel met een staafmixer of in een blender. Voeg de room toe en zout en peper naar smaak. Olive serveert de soep met croutons met geitenkaas.

Waterkers is ook heerlijk als bijgerecht bij kip en vis. Op een recept uit Cooking for Mr. Latte van Amanda Hesser, kookcolumniste van de New York Times, is het volgende geïnspireerd.

Voor 4 personen

55 gram boter

4 bosuitjes, gesneden

175 gr dopertwen uit de diepvries

150 gram waterkers

1 theelepel suiker

Breng in een pan water aan de kook en voeg de doperwten toe. Voeg na 5 minuten de waterkers toe en laat het van de kook af nog 5 minuten staan. Giet de pan af en pureer de erwten met de waterkers. Voeg de boter, zout, peper en suiker toe.

En voor wie durft, is dit saprecept uit het eerste kookboek van het noodle-restaurant Wagamama. Snijd 4 appels en 4 wortels in stukken. Neem 2 grote handen waterkers, en stop alles in een sapmachine. (Voor twee glazen)

Bij welk gerecht krijg jij een lentegevoel? Praat mee op nrc.nl/kokenetc