Konijnenpootjes

Bij jou thuis kookt vast je vader of je moeder. Maar jij kunt het ook, met behulp van Menno. Deze week laat hij je zien hoe je een geluksmaal kunt maken op een ongelukkige dag.

Vier konijnenpootjes Lekker vies 13-4-07 Foto Menno Steketee Steketee, Menno

Op Vrijdag de Dertiende ligt de hele dag ongeluk op de loer. Dat heeft ermee te maken dat er dertien meeëters aan tafel hebben gezeten bij het Laatste Avondmaal – op een vrijdag ongeveer tweeduizend jaar terug. Zoals iedereen weet raakte de gastheer de volgende dag lelijk in de problemen.

Op vrijdag noch op het getal dertien rust dus een zegen. Daarom hebben sommige hotels zelfs geen dertiende verdieping. De lift stopt dan alleen op de twaalfde óf op de veertiende verdieping.

En toch gebeuren gemiddeld niet meer ongelukken op Vrijdag de Dertiende dan op andere dagen. Dat komt misschien doordat mensen zich wapenen tegen ongeluk. Je kunt met behulp van de kalender gewoon uitrekenen wanneer er weer een ongeluksdag aankomt. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Er zijn veel manieren waarop je dat ongeluk kunt bezweren. Zo kun je de vingers kruisen of een hoefijzer of klavertje vier in je binnenzak meedragen. Ook je kunt een theekopje stukgooien, want scherven brengen geluk.

Veel mensen dragen ook mascottes, talismannen of amuletten bij zich. Het nadeel van deze geluk brengende voorwerpen is dat ze van metaal of hout zijn en dus oneetbaar. Er is een uitzondering: konijnenpootjes.

Voor konijnenpootjes op z’n Vlaams moet je, voor vier eters, de volgende ingrediënten inslaan. Maar denk eraan: als het regent wanneer je naar de winkels gaat, mag je de paraplu nooit binnenshuis al opendoen. Dat is vragen om problemen. En op de weg erheen mag je niet onder ladders doorlopen of op de voegen tussen de stoeptegels stappen, want dan gebeurt er iets akeligs. En als er schaduwen van passerende auto’s over de stoep glijden, moet je daar overheen springen. Anders: ellende. De boodschappenlijst:

Vier konijnenpootjes

Een ons gerookt spek

Een handvol gedroogde pruimen

Drie tenen knoflook

Sjalotjes

Een flesje bruinig Belgisch bier, Leffe of Palm ofzo

Olijfolie

Verse Italiaanse kruiden

Peper, zeezout

Wrijf de droog gemaakte konijnenpootjes in met peper en zout. En niet morsen met het zout, anders krijg je ruzie.

Snij het spek in blokjes en bak het in olie in een braadpan bruin. Als de blokjes knapperig zijn, haal je ze eruit. Braad de pootjes vijf minuten in het spekvet tot die ook bruin zijn en zet het vuur laag. Doe de gesneden knoflooktenen, de gesnipperde sjalotjes, een hand Italiaanse kruiden en de ontpitte pruimen erbij. Roer om en laat even sudderen. Giet dan het flesje bier erbij en laat nog een half uur op laag vuur staan. Je kunt er aardappelen, of rijst en een lekker scherpe andijviesalade bij opeten.

Zo, dat moet het ongeluk een poosje buiten de deur houden – behalve voor het konijn in kwestie natuurlijk…