Hun zeggen dat Johan Cruijff zestig jaar wordt

Mijn Johan Cruijff. Redactie Paul Brandt Thomas Rap, 254 blz. €17,50 (geb).

***--

‘Hun zeggen Johan Cruijff wordt vijftig jaar’ dichtte Jan Kal bij de vorige viering van de 25ste april 1947. Zijn sonnet stond indertijd in een speciale aflevering van het tijdschrift Hard gras. Tien jaar later heeft uitgeverij Rap de fakkel overgenomen, zij het dat Mijn Johan Cruijff een gebonden boek is met bijdragen van onder anderen Jan Donkers, Menno de Galan en Hanneke Groenteman. Natuurlijk wordt er flink gedweept. Maar meer dan een decennium na Cruijffs laatste heldendaden is er ook ruimte voor voorzichtige kritiek. Zo legt NRC-columnist Frits Abrahams in ‘The Godfather’ uit welke desastreuze gevolgen Cruijffs invloed heeft gehad op het Nederlandse voetbal sinds de jaren ’90: ‘We zullen pas wereldkampioen worden als hij achter de geraniums zit.’ Tien jaar na ‘Cruijff wordt vijftig’ is de vraag of er nog wat nieuws te melden is. De stukken in Mijn Johan Cruijff, hoe aanstekelijk vaak ook, suggereren van niet, maar ik had bijvoorbeeld graag een financiële reconstructie gelezen van de malversaties, of een psychologische schets van vrouw Danny, die meer invloed heeft gehad op de carrière van haar man dan Cruijff op het Oranje van de jaren negentig.

Pieter Steinz