Gestrand in Bremen

Aan UEFA-Cupavontuur van AZ komt een einde na een 4-1 nederlaag in Bremen.

International Miroslav Klose brengt ploeg uit Alkmaar de genadeslag toe.

AZ is gisteravond uitgeschakeld in het toernooi om de UEFA Cup. De ploeg uit Alkmaar verloor de uitwedstrijd tegen Werder Bremen met 4-1, nadat een week eerder thuis met 0-0 gelijk was gespeeld. Werder Bremen speelt in de halve finale tegen het Spaanse Espanyol, op 26 april eerst uit en vervolgens op 3 mei thuis.

Een kleine omzetting – gedwongen door de schorsing van de IJslander Grétar Steinsson – had vergaande gevolgen. Vervanger Gijs Luirink kreeg tot taak de Braziliaanse spelmaker Diego uit te schakelen, waardoor balafpakker Demy de Zeeuw verhuisde naar de positie van Steinsson als rechtsback. Voor Luirink was zijn opdracht te veel gevraagd, want uitgerekend Diego stond aan de basis van de twee doelpunten die Werder voor rust maakte, al verzaakten de centrale verdedigers Kew Jaliens en Ryan Donk in beide situaties bij het geven van rugdekking. Luirink werd na rust vervangen door Stijn Schaars, de middenvelder die sinds de winterstop absent was wegens een voetoperatie.

Werders eerste doelpunt in de vijftiende minuut gemaakt door Duits international Tim Borowski, die zijn rentree maakte na zeven weken geblesseerd te zijn geweest. Hij werd vrijgespeeld door Diego en passeerde doelman Boy Waterman bekwaam. De tweede treffer kwam op vrijwel identieke wijze tot stand, met dien verstande dat niet Borowski, maar Aaron Hunt door Diego werd vrijgespeeld. Die was niet zelfzuchtig en bood Miroslav Klose een niet te missen kans; het intikkertje betekende een 2-1 voorsprong van Werder Bremen bij rust.

Een stand waarmee AZ getalsmatig tekort werd gedaan, omdat in de 40ste minuut ten onrechte een doelpunt van Kew Jaliens werd afgekeurd. In het gedrang voor zijn doel zou keeper Tim Wiese zijn gehinderd. Die waarneming van de Engelse scheidsrechter Riley was goed, zij het dat Wiese niet tegen de grond werd geduwd door een speler van AZ, maar door verdediger Petri Pasanen van Werder Bremen. Een geldig doelpunt van Jaliens zou de 2-2 hebben betekend, omdat in Moussa Dembélé in de 31ste minuut vanaf de rand van het strafschopgebied had gescoord.

De achterstand bij rust kon AZ zich voor een groot deel zelf aanrekenen. Door absentie van De Zeeuw op het middenveld ontbrak het AZ aan dynamiek, venijn en vernuft. Het gevolg was dat Werder Bremen op het middenveld domineerde met goede spelers als Diego, Borowski en aanvoerder Torsten Frings. Daardoor had AZ moeite bij balverlies snel om te schakelen op de aanval, zodat er veel druk stond op de verdediging die gisteravond een allesbehalve solide indruk maakte.

De aanwezigheid van Schaars leidde in de tweede helft niet tot beter spel. Sterker, tot een 3-1 achterstand als gevolg van achtereenvolgens balverlies van Tim de Cler en een dekkingsfout van Donk. Doelpuntenmaker was wederom Klose, die weliswaar elf weken niet had gescoord maar gisteravond trefzeker was.

Trainer Louis van Gaal nam onmiddellijk maatregelen en beperkte de rentree van Schaars tot 25 minuten. Hij wisselde de middenvelder uit tactische overwegingen voor Simon Cziommer, die rechtsback ging spelend, zodat De Zeeuw zijn vertrouwde positie op het middenveld weer kon innemen. Een pijnlijke ingreep voor Schaars, die in goeden doen te boek staat als een strategisch sterke speler. Maar hij was gisteravond nog niet in staat een wedstrijd op internationaal niveau te spelen.

Maar alle ingrepen van Van Gaal sorteerden geen effect, omdat AZ verkrampt speelde en Werder Bremen simpelweg meer kwaliteit heeft. De Duitse ploeg had zich goed ingesteld op AZ en speelde zelf degelijk en effectief.

De les die AZ leerde was hard, maar gelet op de mores in het internationale voetbal aanvaardbaar. Van Gaal mist in zijn selectie de routine en de voetbalintelligentie die nodig zijn om tot de topvier van een Europees bekertoernooi te kunnen doordringen.

Trainer van Gaal vond het scoreverloop niet in het voordeel van AZ en had kritiek op scheidsrechter Riley, omdat de Engelsman het doelpunt van Jaliens had afgekeurd. „Dat zijn details die het resultaat bepalen. En deze keer viel dat in ons nadeel uit.” Van Gaal vond dat AZ de bovenliggende partij was geweest, hoewel hij kritiek had op de verdediging die in de ogen van de oefenmeester zwak heeft gespeeld. Hij had het gevoel dat AZ had kunnen winnen. „Maar we hebben minder goed verdedigd dan thuis. We hebben alleen onze mogelijkheden niet verzilverd.”