Generaal Turkije wil aanval uitvoeren in noorden van Irak

Ankara. De hoogste generaal van Turkije heeft de regering gisteren toestemming gevraagd een militaire operatie tegen Koerdische rebellen in het noorden van Irak uit te voeren. De Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK heeft in Iraaks Koerdistan bases, van waar het aanvallen in Turkije uitvoert. Generaal Büyükanit zei dat tien Turkse soldaten en 29 rebellen van de PKK zijn omgekomen bij gevechten de afgelopen dagen. ”Een operatie in Irak is nodig”, aldus de generaal. Hoewel de (Koerdische) president van Irak, Jalal Talabani, bij herhaling heeft verzekerd de PKK te willen verhinderen Noord-Irak als uitvalsbasis te gebruiken, zijn er nauwelijks of geen maatregelen genomen. Woensdag zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, dat Turkije het recht heeft Turks-Koerdische guerrillastrijders van de PKK tot op Iraaks grondgebied te achtervolgen als de Iraakse regering niet in staat is hen zelf aan te pakken. Washington heeft Turkije gewaarschuwd tegen eenzijdige militaire actie die Noord-Irak zou kunnen destabiliseren.