Geen bal meer waard

Ballen die door de eigenaar niet uit het water zijn gered. rubriek Spelen Klootwijk, Wouter

Vermoedelijk ligt de Noordpool bezaaid met voetballen. En andere. Alleen geen golfballetjes. Die zinken. Wel overkomt ze hetzelfde als tennisballen en alle andere ballen met lucht. De mensen gaan er niet meer achteraan.

Het is ook het ware geheim van de dikte waar de regering zich zorgen om maakt. Kinderen en hun ouders worden dik. Omdat ze de moeite niet meer nemen de bal terug te halen die ze over de heining sloegen of de vaart in schopten.

Alles wat blijft drijven komt op den duur op de Noordpool terecht. Er zijn foto’s van. Afzichtelijk vuilnisbelten. Veel Heineken en Coca-Cola. Het zou leerzaam zijn de ballen tussen de blikjes te tellen. Een bal is geen rijk bezit meer.

Wat kost een leren bal eigenlijk? Die vraag komt op als je langs de waterkant loopt. Ooit was hij duur. Zomer, gezin op een zandstrandje aan de rivier, 1958. Bal mee. Bal te water. Moeder achter de bal aan. Zwemmen met de stroom mee. Drie uur later was ze terug, te voet. Bek af, maar gewonnen. Die bal heeft de Noordpool nooit gehaald.

Andere tijden. Ik woon in waterland. Ze komen bij me langs. Voor elke bal gooi ik de boot los. Om hem te redden. Voor een kind dat denk ik hartverscheurend staat te huilen verderop. Het zullen er per zomerhalfjaar wel dertig geweest zijn. Ook mooie leren ballen. Maar nooit een kind in tranen, verderop.

De laatste jaren wordt het erger. Steeds meer ballen en hele goeie, ook ovale om mee te gooien en te vechten. Wat is een kwaliteitsbal nog helemaal waard? De bal van je dromen van weleer, een echte leren sjotter, er komt er elke dag wel één voorbijdrijven of hij niks kost.

Onderzoek op internet en langs de weg. Er zijn nog wel prijzige ballen, 60 euro voor een leren voetbal die voldoet aan de eisen van de internationale voetbalfederatie FIFA. Maar als je er tien koopt, hoef je er maar vijf te betalen.

De meeste leren ballen die verzendhuizen in sportartikelen aanbieden kosten tussen de 8 en 45 euro en sommige leveranciers garanderen bij een hoge prijs dat de bal minstens een jaar rond blijft. Dat is een van de eisen van de FIFA, een bal moet ‘bolvormig’ zijn.

In speelgoedwinkels worden relatief hoge prijzen gevraagd voor ballen met de naam erop van een voetbalclub, ook voor plastic gedrochten. Maar in voorjaar en zomer verkopen discountkruideniers goede leren ballen voor minder dan de prijs van een plofkip.

Ik vond een leren bal in de rare winkel Action voor 3,89 euro die aan alle eisen van de FIFA voldoet, ook het gewicht is goed, 440 gram aan het begin van de wedstrijd (worden ballen zwaarder of lichter tijdens het spel?) Laten testen door buurjongen, zaterdagvoetballer. Uitstekende bal, zegt hij.

Volgens symbooltjes op het witte leer is de bal geschikt voor binnen, voor buiten, in de regen, in de zon, in de sneeuw en het lijkt erop dat hij ook in het donker gebruikt kan worden, niet alle symbooltjes zijn even duidelijk. Er staat nog iets op. Hij is in Pakistan gemaakt en niet door kinderen. Dat lees je verder niet vaak.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk