‘Gedragscode bij gijzeling’

De NAVO en de Verenigde Naties moeten nadenken over richtlijnen voor de omgang met gijzelnemers in crisisgebieden. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Massimo D’Alema, gisteren gezegd in het Italiaanse parlement.

De woordvoerder van de NAVO in Brussel zei dat secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer een debat over zo’n gedragscode steunt.

D’Alema verdedigde in het parlement het Italiaanse optreden in de ontvoeringszaak in Afghanistan, waarbij vorige maand een Italiaanse journalist, alsmede zijn chauffeur en zijn tolk, beiden Afghanen, werden gekidnapt.

De Talibaan-ontvoerders lieten de journalist na twee weken vrij, nadat de Afghaanse regering vijf gevangen Talibaan had vrijgelaten en Italië waarschijnlijk losgeld, naar verluidt 2 miljoen dollar, had betaald. De chauffeur was al kort na de ontvoering onthoofd. Afgelopen zondag bleek dat de tolk later hetzelfde lot had getroffen.

Italië, dat meer dan 1.800 militairen deelneemt aan de NAVO-macht in Afghanistan, kreeg veel kritiek op de deal. Ook zou de regering zich onvoldoende hebben ingespannen voor de tolk. D’Alema weersprak dat. Hij zei dat er met de ontvoerders overeenstemming was dat ze ook hem zouden vrijlaten, maar dat zij die afspraak hadden geschonden. (AP, Reuters)