Flierefluitend voor de leeuwen

Het trouwseizoen is begonnen.

Jeroen moest erg wennen aan „dat burgerlijke”, maar Linda drong aan. Met succes.

Foto Luciana Caputo Morgen zeg ik ja.... Next trouwen huwelijk symboliek Caputo, Lucianaq

Door Lineke Nieber

„Toch is het allemaal erg snel gegaan”, roept Jeroen van Bergen vanuit de keuken. De 26-jarige militair komt de huiskamer binnen met een dienblad met thee en appeltaart. „Ik was vroeger altijd een enorme flierefluiter.”

Mei 2003 surft Linda Stevens, toen 19 jaar, middagen lang op internet. „Beetje kletsen” op chatpoint.com. Ze ontmoet daar ‘Heuvel 99’, die voor haar al gauw Jeroen van Bergen wordt. Ze kunnen „goed praten”. Een vakantie in Mexico doet Jeroen beseffen dat twee weken geen contact wel erg lang is.

Jeroen en Linda maken een afspraak, bij Linda’s ouders thuis. „Ik ben nogal bang aangelegd”, geeft ze toe. „Ik sprak Jeroen dagelijks, maar voor hetzelfde geld was het een mafkees.” In de achtertuin van Linda’s ouderlijk huis in Berkel-Enschot moet Jeroen „gelijk voor de leeuwen”. Hij mag blijven.

Zelf moet Jeroen even wennen aan „dat burgerlijke”. Hij gaat liever met vrienden op stap. Even gaat het uit – een maand – maar Linda blijft aandringen. En met succes. Jeroen trekt uiteindelijk bij Linda in. En dan vinden ze per toeval dat rijtjeshuis in Tilburg.

Nu zitten Linda en Jeroen dicht bij elkaar op de grote rode hoekbank. In de hal proberen Dribbel en Biko, een Jack Russel en een kleine Buldog, aandacht te trekken. „Ik ben de strengste als het om opvoeding gaat”, zegt Linda, ze kijkt naar de deur, „als we de honden binnen laten, zijn ze niet te houden.” Zo gaat het straks ook met de kinderen, grapt Jeroen. Want die komen er. Drie. Zo snel mogelijk, maar eerst trouwen.

Op 18 februari 2006 – Linda bakt een taart voor haar verjaardag – vindt ze in het keukenkastje een surprise-ei. Daarin zit een verlovingsring verstopt. Linda: „Een heel mooi verjaardagscadeau. We wonen bijna een jaar samen. Ik erger me nooit. Ja soms, als hij de koelkast laat open staan.”

Niks om zorgen over te maken. Alleen over de jurk misschien. Vorige week bij het doorpassen, zat het bestelde exemplaar als een zoutzak. De jurk wordt vermaakt en Jeroen is zeker: „Linda zal er prachtig uitzien.”