Exuberante zusjes met nepsnor en traan

De zusjes Sierra en Bianca Casady vormen CocoRosie.

Sierra heeft meerdere stemmen, Bianca vliegt rondjes boven New York.

De avond tevoren heb ik Sierra Casady op het podium zien staan, tijdens een optreden voor 3voor12. Maar nu, tegenover haar, zie ik hoe angstaanjagend mooi ze is. De donkerharige helft van CocoRosie heeft het haar in warrige vlechten, draagt zwarte kleren en een traan van make-up op haar wang. Maar het zijn haar ogen die je vastnagelen: zeeblauw met piepkleine pupillen, waardoor ze zowel sprookjesachtig als streng kijkt. En zo praat ze ook: afwisselend ongenaakbaar, en kinderlijk fantasievol.

Het wonderlijke van de zusjes Casady is juist hun fantasie, die zich nauwelijks laat onderscheiden van de werkelijkheid. Zo ‘vliegt’ zus Bianca (met getekende snor en kort blond haar) iedere ochtend even over de stad New York, ter inspiratie, en Sierra laat zich in de liedjes ‘leiden’ door haar zelfbedachte personages. „Zij wijzen ons de weg”, zegt ze volkomen vanzelfsprekend.

Onlangs verscheen hun nieuwe derde cd, The Adventures of Ghosthorse and Stillborn. Hierop hebben de stemmen van Sierra en Bianca opnieuw de hoofdrol: in allerlei uitdrukkingen, koboldachtig, in operastijl, temerig of verlegen – omlijst door sobere instrumentaties van speelgoedinstrumenten, geluidscollages en hier en daar een harp of piano.

Hun liedjes passen niet in de poptraditie, ze zijn theatraler. Daarmee passen de zussen wel in een andere traditie, die van de exuberante vrouwen: van Nina Hagen tot de Cocteau Twins, Bjork en Regina Spektor – allemaal zangeressen die hun stem de hoofdrol geven in hun muziek, waar hij tegelijk exclusief persoonlijk is en een ‘maskerade’.

Zo laat Sierra in haar stem verschillende karakters ‘spreken’. „Ik zie ons als Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Bianca is Sneeuwwit, en ik ben de zeven dwergen.” De manier van zingen ontstaat in de studio. „Vooral voor deze plaat hebben we een aantal duidelijke personages bedacht. In onze verbeelding ontwikkelden we hechte relaties met deze creaties. We hadden eerst geen idee hoe onze stemmen moesten klinken. Maar toen we op ‘record’ drukten kwam de zang vanzelf. Dat waren die personages die via ons spraken, met een stem die ik nog nooit bij mezelf gehoord had. Zo is bijvoorbeeld The Bloody Twins ontstaan.”

Bianca ziet zichzelf als een man van ongeveer 60, 70 jaar oud. „Zij voelt zich een oude zwarte blues-man”, zegt Sierra. „Uit dat karakter komt haar stem. Ik associeer mezelf graag met mijn operastem. Die is verheven en klassiek. Zo zingen is iets heerlijks, zo lekker als snoep eten.”

Veel beats op de nieuwe cd zijn gemaakt door ook een stem, die van human beatboxer Tez. Tez is nieuw bij CocoRosie en bij het optreden dat de groep gaf, liet hij horen hoe hij drie, vier beats gelijktijdig kan voortbrengen. Kan hij ook gewoon praten met die vier stemmen tegelijk? „Ja. Maar voor iemand die zoveel tegelijk kan zeggen, is hij opvallend rustig”, zegt Sierra lachend.

The Adventures of Ghosthorse and Stillborn is uitgebracht door De Konkurrent. CocoRosie is te zien in de film Eternal Children, gemaakt door David Kleijwegt. De onverkorte versie draait vanavond op het Motel Mozaique-festival Rotterdam, in Lantaren/Venster.