Eurofitness

nrc.next had zonder veel moeite betere, en correcte informatie kunnen geven over de verbouwing van het sportcentrum van het Europees parlement in Brussel (nrc.next, 6 april). Het kost inderdaad 4,2 miljoen euro om dit complex te moderniseren. Het is verouderd, er zijn veel meer gebruikers dan bij de start, en het is niet eens toegankelijk voor gehandicapten. In het Europees parlement werken meer dan vijfduizend mensen. Bovendien kunnen alle 35 duizend werknemers van de EU-instellingen er gebruik van maken.

Een jaarabonnement kost 650 euro. In Nederland kunnen Kamerleden gratis naar het fitnesscentrum van het ministerie van Defensie. Het is hen van harte gegund, maar de suggestie dat in Brussel belastinggeld over de balk wordt gesmeten voor het zweet van een stel europarlementariërs is uit de lucht gegrepen. De investering wordt door de particuliere beheerder volledig terugbetaald, mede doordat het parlement voorstelt om het centrum in toekomst ook in het weekend open te stellen - en niet voor iedereen, zoals nrc.next schrijft, maar voor de EU-werknemers. Het sportcentrum is winstgevend, in het voordeel van het budget van het parlement.

Europe-bashing is afgrijselijk in de mode, maar laat de kritiek zich liever richten op werkelijke problemen in de besteding van het Europese budget, vanuit de oprechte ambitie om de EU een constructieve rol te laten spelen in de wereld. Ook dat zal onvermijdelijk geld kosten.

    • Thijs Berman Europarlementariër