ElBaradei: Iran nog pas aan nucleair begin

Iran verkeert nog maar in de beginfase van de verrijking van uranium, en bezorgdheid over zijn plannen wordt eerder ingegeven door onzekerheid over zijn motieven dan door de omvang van zijn verrijkt-uraniumproductie. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei, gisteren gezegd op een persconferentie in de Saoedische hoofdstad Riad. De Verenigde Staten en Europa vrezen dat het Iraanse verrijkingsprogramma in feite is bedoeld voor de productie van kernwapens, iets dat Teheran met kracht van de hand wijst. De VN-Veiligheidsraad heeft geëist dat Iran zijn verrijkingsprogramma opschort. Iran weigert dat.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei maandag dat in de verrijkingsfabriek in Natanz nu een begin is gemaakt met de productie van verrijkt uranium op industriële schaal. Door nucleair onderhandelaar Larijani werd tegelijk gesuggereerd dat nu 3.000 centrifuges zijn geactiveerd.

Maar ElBaradei zei dat Iran nog maar enkele honderden centrifuges heeft geactiveerd. Hij bagatelliseerde tegelijk verdenkingen dat Iran er een geheim verrijkingsprogramma op nahoudt. „Tot dusverre is niet aangetoond dat er geheime, ondergrondse nucleaire faciliteiten zijn in Iran en Iran beschikt niet over het materiaal dat kan worden gebruikt om een kernwapen te ontwikkelen”, zei hij.

Inspecteurs van het IAEA bezochten Natanz een week geleden, en afgelopen dinsdag arriveerden er nog twee inspecteurs in Iran voor een nieuw bezoek aan de faciliteit. (Reuters, AP)