DISCLAIMER

Waarschuwing! Dit gidsje biedt geen garantie op succes. Het is géén gebruiksaanwijzing om miljonair te worden. Als het dat wel was, hadden we het dan uitgegeven?

Maar, weten de ervaringsdeskundigen, u moet ook helemaal niet rijk willen worden volgens het boekje, welk boekje dan ook. Boeken over ‘zo werkt de beurs’ en dergelijke, daar moet je niet op vertrouwen, zegt bijvoorbeeld beleggingsexpert Rienk Kamer. ‘Als beleggers allemaal hetzelfde denken, dan gebeurt het tegen-overgestelde.’ Dat laatste is een tip uit zijn eigen boek, dat dan weer wel.Wat is het dan, deze next.guide? Een reeks do’s en don’ts over geld, verzameld door de redactie bij mensen die het kunnen weten. Later dit jaar volgen nog uitgaven over andere onderwerpen. Ze passen, denken we, bij een krant die zijn lezers wil gidsen door het nieuws, maar ook wil helpen bij beslissingen over loopbaan, uitgaan et cetera. Tips dus, maar met een knipoog.

Gelukkig maar. Want het is om gek van te worden. Wees bescheiden, zegt Boedelbak-oprichter Wiet de Bruijn. Nee, de basis van onder-nemerschap is dat je je groter voordoet dan je bent, weet ondernemer Egbert Hennen. Hij gaat een nieuwe Rolls-Royce kopen. En Wiet de Bruijn zou dat ook kunnen doen, als hij wil.

Rijk worden kun je niet leren. Het aantal hoogopgeleiden in de Quote 500 is op de vingers van twee handen te tellen. ‘Veel zakken-vullers begonnen ooit als vakkenvullers’ zei Jort Kelder al. Maar Frits Goldschmeding dan? Die schreef eerst een doctoraalscriptie economie over ‘georganiseerde tijdelijke arbeid’ en richtte toen pas Randstad Uitzendbureau op.

Koop kunst, leen van familie, kom afspraken na, deel uit, onderhandel over je salaris. Of trouw niet met de ware maar met de juiste en scheid daar vervolgens van. En o ja, vooral deze van Inge van Kemenade, oprichter en eigenaar van winkelketen Sports World: ‘Als je te veel luistert naar adviseurs, kom je niet vooruit.’

Hans Nijenhuis

Chef redactie nrc.next