De lesbo komt eindelijk het achterafkroegje uit

Homoseksuele vrouwen hingen te veel in donkere achterafkroegjes, vond de biseksuele Bianca Hagenbeek.

Haar ‘Flirtation’-feest is vier keer per jaar uitverkocht.

De Summer Edition – dresscode: wit – in 2004. „Een thema is een reden om te gaan.” Foto Helene Wiesenhaan 02-07 2004, amsterdam, Panama FLIRTATION foto: Helene Wiesenhaan Wiesenhaan, Helene

Meer dan 1.200 dansende vrouwen. Geen man te bekennen. Dancemuziek knalt uit de boxen in de grote zaal van uitgaansgelegenheid Panama in Amsterdam. Meiden en vrouwen van tussen de twintig en vijfendertig staan te swingen en te flirten. Want niet voor niets heet dit vrouwenfeest Flirtation.

„Dit feest is heel hot in de vrouwenwereld”, vertelt vaste bezoekster Tammy Bakarbessy (29), „alles wordt gedaan door en voor vrouwen en dat maakt het heel aantrekkelijk.” De twee uitsmijters aan de deur, de deejays en alle dansers zijn vrouwen.

Sinds de zomer van 2003 organiseert Bianca Hagenbeek (39) viermaal per jaar Flirtation. Ze won Big Brother II, waarin ze openlijk uitkwam voor haar biseksualiteit, en besloot daarna een feest te organiseren voor ‘de openminded vrouw van nu’. „Daarmee bedoel ik meiden die openstaan voor verschillende vormen van seksualiteit en houden van dansen, een goede sfeer en eventueel een flirt”, legt Hagenbeek uit.

Behoefte aan een dansfeest speciaal voor lesbische en biseksuele vrouwen is er zeker; de kaartjes zijn telkens direct uitverkocht. „Het werd tijd om de homoseksuele vrouwen weg te krijgen uit de donkere achterafkroegen,” vindt Hagenbeek, „het mág nu, het is niets om te verbergen.”

„Iedereen is leuk onder elkaar, er is geen opgefokte sfeer”, vindt Bakarbessy. „Het is ons kent ons, waardoor het heel gemoedelijk is”, vertelt Regina (35), die nog geen enkele editie heeft gemist. Het type vrouw dat er komt is volgens Bakarbessy niet in een hokje te plaatsen, maar „er komen veel mooie vrouwen”, zegt ze lachend. Veel meiden kennen elkaar al uit de kroeg, via de sportclub of fora op internet. Ze spreken af in koppels of als groepje. Beide dames hebben er al vriendinnen aan overgehouden.

Het succes van Flirtation is grotendeels te verklaren door het beperkte aanbod van hippe feesten voor vrouwen die op vrouwen vallen. Bovendien is homo- en biseksualiteit nu meer geaccepteerd, signaleren de geïnterviewden. Veel van de biseksuele bezoeksters hebben een vriend of man thuis zitten. Zo ook de getrouwde Regina, die open is over haar biseksualiteit. „Het is nu een stuk makkelijker dan vijf jaar geleden, want ook in het heterocircuit zie je steeds vaker vrouwen samen opduiken.”

Bezoekster Rachel (23) is lesbisch en gaat elke keer weer, maar vindt het inmiddels minder leuk. Ze denkt dat er steeds meer heteromeisjes komen, omdat ze het interessant vinden. „Het ligt er wat te dik bovenop, ik vind dat we onszelf in een hokje stoppen”, zegt ze, „maar misschien ben ik wel veranderd en niet het publiek.”

Om de feesten verrassend te houden, heeft elke editie een ander thema. Zo kwamen Moulin Rouge, Angels&Devils en Jungle al voorbij. Tijdens de Summer Edition, elk jaar in juli, komt iedereen in het wit. „Ik vind het erg leuk om verkleed te gaan, een thema is voor mij ook een reden om te gaan”, aldus Regina. Veel meiden zijn al weken van tevoren bezig om een originele outfit bij elkaar te zoeken. Het thema is geen verplichte dresscode, maar ruim zeventig procent doet eraan mee. Vanavond is het thema Hollywood. „Ik hoop dat ik een Marilyn Monroe zal tegenkomen”, giechelt Hagenbeek.

Flirten? Regina vindt dat het eigenlijk best moeizaam gaat, door alle groepjes en stelletjes: „Ik heb er nog nooit iemand opgepikt”. Sjansen gaat er wel makkelijker dan in een heteroclub, vindt Bakarbessy. „Als je daar met een vrouw zoent zie je ze denken: ‘o, porno!’ Op Flirtation kun je lekker dollen. Al zit heus niet iedereen te lebberen, dat was op mijn hockeyclub een stuk erger!”