De co-assistent

De co-assistent Anne Hermans Podium € 16,50

De co-assistent

Anne Hermans Podium € 16,50

In twee maanden tijd zijn er nu 25.000 exemplaren van verkocht: De co-assistent, het semi-autobiografische boek over de jonge vrouwelijke geneeskundestudent die zich staande moet zien te houden in de cynische medische wereld, en daar vol naïeve verbazing over bericht. Het staat op 17de plaats van de CPNB-bestsellerlijst, net boven Lauren Weisbergers verfilmde hit De duivel draagt Prada. Chris Kooi van uitgeverij Podium noemt dit resultaat ‘redelijk spectaculair’. „Normaal verkoopt een debuut maar zo’n vijfduizend exemplaren.”

De co-assistent is een bewerking van de columns die Hermans tijdens haar co-schappen schreef voor NRC Handelsblad. Dat verklaart deels het succes: de column was snedig en vlot geschreven, en bood een soms ontluisterende kijk op het ziekenhuisleven. „Het feit dat Anne al naam had opgebouwd met die column, vooral in de medische wereld, verklaart dat het meteen een hit was”, denkt Chris Kooi.

De uitgeverij heeft ook nadrukkelijk in medische uitingen geadverteerd: Medisch Contact, Arts en Auto. Kooi: „Die laatste ook, omdat dan ouders van geneeskundestudenten worden aangesproken.”

Maar na de columns valt de roman tegen. In De co-assistent is Hermans minder scherp en het beschrevene dus minder schokkend. Omdat ze in elk hoofdstuk volgens dezelfde formule een volgend co-schap beschrijft, wordt het boek nogal eentonig. En het liefdesverhaaltje dat ze erdoorheen heen vlecht is te dun om de verveling tegen te gaan.

Waarom is het dan toch zo’n succes? Natuurlijk, geneeskundestudenten zullen het alleen al om de herkenning verslinden. Kooi: „Studenten wijzen elkaar erop, geven het cadeau. Het wordt verkocht in boekhandels in ziekenhuizen.”

En wie de columns niet las zal zich ook nog wel verbazen over Hermans’ ‘onthullingen’. Maar het boek dankt zijn succes vermoedelijk vooral aan de – oppervlakkige – fascinatie van veel mensen voor de medische wereld, helemaal als die dient als decor voor een luchtig liefdesverhaal. De co-assistent is een papieren E.R, of Greys Anatomy – meer een ontspannende tv-serie dan een echt interessant boek.

Niet voor niets is er, volgens Kooi, ‘veel interesse’ voor een verfilming. Daar kijk ik nou wél naar uit.

Herien Wensink

In ‘Iedereen Leest’ wordt aandacht besteed aan actuele bestsellers en wordt getracht hun succes te verklaren.