Cruijff weet zich geen raad met grote geldbedragen

Mik Schots en Jan Luitzen: Wie is Johan Cruijff. In-siders duiden het orakel… maar Cruijff heeft zelf het laatste woord. De Arbeiders-pers, 287 blz. €17,95

Mik Schots en Jan Luitzen: Wie is Johan Cruijff. In-siders duiden het orakel… maar Cruijff heeft zelf het laatste woord. De Arbeiders-pers, 287 blz. €17,95

***--

Eerst even iets rechtzetten: Johan Cruijff is vooral géén geldwolf. Bij de NOS worden ze zelfs gek van hem, omdat hij weigert rekeningen te sturen voor zijn voetbalanalyses. Martijn Lindenberg, namens de televisieorganisatie belast met de financiële onderhandelingen met Cruijff, moet hem smeken om facturen.

In Wie is Johan Cruijff van de publicisten Mik Schots en Jan Luitzen onthult Lindenberg dat Cruijff zich met grote geldbedragen geen raad weet. Hij moet het hebben van muntgeld, waarmee hij met collega’s van NOS-sport gokt op doelpunten tijdens de wedstrijden van de Champions League. Cruijff gaat er altijd met de jackpot vandoor, vooral omdat hij de spelregels naar believen mag veranderen.

Wat is het toch met Cruijff dat volwassen mensen zich kritiekloos aan hem overleveren? In 2004 schreef oud-minister Pieter Winsemius in Je gaat het pas zien als je het doorhebt een lofzang op de maestro waar de bewondering van Henry Kissinger voor oud-honkballer Joe DiMaggio in vergelijking bleek bij afstak. In Wie is Johan Cruijff mogen vrienden en bekenden hem de hemel in prijzen. Zo komen we te weten dat hij volgens boezemvriend Rolf Grootenboer ‘eigenlijk nooit chagrijnig’ is, vindt oud-voorzitter van Ajax Michael van Praag het ‘heerlijk’ om Cruijff in ‘privégezelschap mee te maken’ en weet journalist Simon Kuper zeker dat de niet-joodse Cruijff in Israël als ‘een ere-Israëli wordt gezien’ die, als hij er een partij zou oprichten, ‘twee of drie zetels in de Knesset’ zou halen.

Menno de Galan