Bosnië zet voormalige mujahedeen land uit

Rotterdam. De regering van Bosnië heeft 367 van oorsprong buitenlandse moslims, die in de Bosnische oorlog (1992-1995) als vrijwilliger met de Bosnische moslims hebben meegevochten, het Bosnische staatsburgerschap ontnomen dat ze na de oorlog als beloning hebben gekregen. Ze zullen Bosnië moeten verlaten. Volgens de Bosnische radio is een staatscommissie tot de conclusie gekomen dat de vroegere buitenlandse mujahedeen - radicale fundamentalisten - op onrechtmatige manier aan hun Bosnische nationaliteit zijn gekomen. Van hen zijn er 72 oorspronkelijk afkomstig uit Turkije, 31 uit Egypte, 30 uit Algerije, 27 uit Tunesië, 23 uit Soedan, 21 uit Syrië en 20 uit Rusland. Ze hebben twee maanden de tijd om beroep aan te tekenen tegen de maatregel; daarna worden ze gedeporteerd. Mensenrechtenorganisaties en organisaties van oorlogsveteranen hebben tegen de maatregel geprotesteerd.