boekberichten

Arabische equivalent Britse Booker Prize vanaf 2008 uitgereikt

In de Verenigde Arabische Emiraten is de International Prize for Arabic Fiction in het leven geroepen. De jaarlijkse literatuurprijs moet het Arabische equivalent worden van de Britse Booker Prize, waarvan de Foundation medewerking verleent aan het initiatief, zo schrijft The Emirates Evening Post. De onderscheiding wordt voor het eerst uitgereikt in 2008 en is alleen bestemd voor proza. Het prijzengeld voor de winnaar zal 60.000 dollar bedragen. (DL)

Miljoenendeal voor bibliotheekpoes

Het leven van de eind november 2006 overleden bibliotheekpoes uit een stadje in Iowa (VS) is de inzet van een grote uitgeversdeal. Voor 1,25 miljoen dollar heeft Grand Central Publishing een contract afgesloten met de biografen, die vertellen hoe de kat werd aangetroffen in de nachtboekenlade van de bibliotheek en uitgroeide tot een stadsmascotte. (DL)

Kamerlid en vertalers

Het besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) prijsafspraken tussen vertalers en uitgevers te verbieden, heeft geleid tot Kamervragen. Mei Li Vos van de PvdA vroeg minister Van der Hoeven van Economische Zaken een wettelijke regeling te treffen om de beroepsgroep in bescherming te nemen. Volgens Vos moet een wettelijke regeling worden getroffen of de auteurswet worden aangepast, zodat freelancers minimumtarieven mogen afspreken. (RK)