‘Bestrijd Poetin met geweld ’

De schatrijke Russische zakenman Boris Berezovski, die in Londen in ballingschap leeft, broedt op een gewelddadige revolutie om de Russische president Vladimir Poetin uit het zadel te wippen.

„We moeten geweld gebruiken om dit regime te veranderen”, verklaart Berezovski vandaag in een gesprek met het dagblad The Guardian. „Het is niet mogelijk dit regime met democratische middelen te veranderen. Er kan zich geen wijziging voordoen zonder geweld, pressie.” Op de vraag of hij feitelijk een revolutie voorbereidt, antwoordde hij. „Dat is helemaal correct.” Bijzonderheden wilde hij echter niet geven.

Een woordvoerder van het Kremlin bestempelde Berezovski’s opmerkingen prompt als misdadig; hij kondigde juridische stappen aan en zei ervan uit te gaan dat de Britse regering geen asiel zou verlenen aan lieden die de Russische regering met geweld omver willen werpen.

Berezovski zorgde vorig jaar voor opschudding door te verklaren dat hij het bewind van Poetin graag met geweld uit de weg zou zien geruimd. Moskou verzocht daarop om Berezovski’s uitlevering. De toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw waarschuwde Berezovski destijds dat hij zijn recht op asiel kon verspelen als hij bleef aandringen op de gewelddadige omverwerping van de Russische regering.

Tegenover The Guardian toonde de miljardair zich daarover echter onbekommerd. Volgens hem gaat Straw daar helemaal niet over maar de rechter.

Afgelopen najaar zorgde de vergiftiging in Londen van de Russische ex-spion Aleksandr Litvinenko met het radioactieve polonium-210 al voor wrijving tussen Londen en Moskou. Litvinenko was een vriend en medewerker van Berezovski.