AZ krijgt van Werder lesje in effectiviteit

Miroslav Klose maakt zijn tweede en Werders derde doelpunt tegen AZ. De Duitse ploeg won met 4-1 en plaatste zich voor de halve finale van het UEFA-Cuptoernooi. Foto AFP De Duitse spits Miloslav Klose maakt zijn tweede en Werders derde doelpunt van de avond. Foto AFP Werder Bremen's striker Miroslav Klose (R) scores the 3-1 against AZ Alkmaar during their UEFA Cup quarter final second leg football match 12 April 2007 at the Weser stadium in Bremen, northern Germany. AFP PHOTO DDP/TORSTEN SILZ GERMANY OUT AFP

Werder Bremen 4 AZ 1

Ruststand 2-1. 16. Borowski 1-0; 31. Dembélé 1-1; 35. Klose 2-1; 62. Klose 3-1; 82. Diego 4-1. Scheidsrechter: Riley (Eng). Toeschouwers: 35.000.

Het Weserstadion in Bremen blijkt dit seizoen een onneembare vesting voor de Nederlandse voetbaltop. Twee maanden geleden ging Ajax met3-0 over de knie bij Werder. Gisteren overkwam AZ hetzelfde: 4-1. Na Ajax en PSV kan ook de ploeg van Louis van Gaal zich nu gaan richten op het spannendste competitieslot sinds jaren.

Ondanks de teleurstelling leerde de ploeg-in-opleiding van Van Gaal gisteravond een paar nuttige lessen. Bijvoorbeeld in effectiviteit, normaal gesproken het handelsmerk van de club uit Alkmaar. De tegentreffers in uitwedstrijden sleepten de ploeg er tot nu toe doorheen, maar één doelpunt was gisteren bij lange na niet genoeg.

Werder Bremen, dat de afgelopen weken moeilijk scoorde, had gisteravond slechts 38 procent van de wedstrijd balbezit, maar de nummer twee van de Bundesliga scoorde vier keer en creëerde zoveel kansen dat de score nog hoger had kunnen uitvallen.

AZ kon daar veel balbezit tegenover stellen, maar stichtte veel te weinig gevaar voor het Duitse doel. Typerend was de prachtige tegentreffer van Moussa Dembélé, een vlammend afstandsschot van ruim twintig meter, die volledig uit de lucht leek te vallen.

Werder, de meest productieve ploeg in de Bundesliga, handelde echter slimmer, vooral dankzij gehaaide spelers als de Kroaat Jurica Vranjes, de Braziliaan Diego en de Duitse international Tim Borowski, die zijn rentree na twee maanden blessureleed vierde met de fraaie openingstreffer. Maar uitgerekend een speler die al wekenlang droog stond, nekte AZ. Miroslav Klose had tot gisteren 1.122 minuten niet gescoord voor Werder. Gisteren bracht de in Polen geboren Duitse international het Weserstadion twee keer in extase.

Overigens had AZ ook pech: vlak voor rust keurde de Engelse arbiter Mike Riley een ogenschijnlijk zuivere treffer van AZ-verdediger Kew Jaliens af omdat doelman Tim Wiese zou zijn gehinderd. Dat werd hij inderdaad, door ploeggenoot Petri Pasanen.

Louis van Gaal had toch al moeite met het optreden van Riley, die volgens hem te veel tegen AZ floot. Het afgekeurde doelpunt noemde Van Gaal „dodelijk op dit niveau”.

Maar de AZ-trainer gaf niet alleen de schuld aan Riley. „Je moet zorgen dat je top bent als je tegen een topclub speelt. Sommige spelers speelden onder hun niveau.”

Dat gold vooral voor de verdediging, in internationaal verband het zorgenkindje van AZ. Ook in de vorige ronde van het UEFA-Cuptoernooi kreeg AZ vier doelpunten in één wedstrijd om de oren, toen bij Newcastle United. En bij Fenerbahçe incasseerde de ploeg drie treffers.

Gisteren speelde vooral Gijs Luirink een ongelukkige wedstrijd, terwijl Ryan Donk een aantal keren een stap te laat kwam. Toch vond Van Gaal dat AZ niet de mindere was geweest van Werder. „De manier waarop we hier verliezen doet pijn. Als we nou waren weggespeeld, maar dat was niet het geval. Ik had lang het gevoel dat wij nog gelijk konden spelen.” Toch kon hij ook vrede hebben met Werder als overwinnaar. „De ene goal was nog mooier dan de andere. Wij hebben minder goed verdedigd dan in de thuiswedstrijd.”

Toch kan Van Gaal moed putten uit deze Europese campagne, die dit seizoen dus strandt in de kwartfinale. De club liet voor het derde achtereenvolgende jaar op Europees niveau zien dat hij de juiste weg is ingeslagen. Twee jaar geleden werd het AZ van Co Adriaanse in de halve finale van de UEFA Cup een halt toegeroepen door Sporting Lissabon. Die prestatie leek moeilijk te evenaren, maar de ploeg van Van Gaal lijkt veel meer toekomst te hebben dan de selectie van toen, die dreef op routiniers als Barry van Galen en Kenneth Perez. Het collectief van nu bestaat voornamelijk uit talentvolle twintigers die technisch directeur Marcel Brands de afgelopen twee jaar wegplukte bij clubs in de ere- en eerste divisie.

Voor AZ is het seizoen bovendien nog lang niet voorbij. Dankzij de ineenstorting van PSV na de winterstop heeft de ploeg weer zicht op de eerste landstitel sinds 1981. Bovendien lonkt nog het KNVB-bekertoernooi. Volgende week speelt AZ in de halve finale tegen NAC.

Van Gaal toont zich wat dat betreft bezorgd over de nabije toekomst. Net als twee jaar geleden begint het overvolle programma zijn tol te eisen. De competitie telt nog drie duels. „We gaan snel over tot de orde van de dag”, zei Van Gaal. „Mijn grootste zorg is hoe we er fysiek voorstaan.”

Hij doelde onder meer op international Stijn Schaars, die na drie maanden afwezigheid wegens een blessure tegen Werder mocht invallen na rust, maar na 25 minuten weer naar de kant strompelde met „steken in de enkel die hij de laatste drie maanden niet meer had gevoeld”, zei Van Gaal. „Hij was erg geëmotioneerd.” Ook Ryan Donk wilde zich laten wisselen met een liesblessure, maar Van Gaal was door zijn wissels heen.

    • Rob Schoof