Autoradio wordt entertainment

Tot voor kort waren autoradio’s simpele frontjes met weinig meer dan een cassettespeler als extraatje. Maar ook car audio gaat met de tijd mee met het entertainmentsysteem.

De KD-NX5000 kan onder meer muziek laten horen, video tonen en navigeren

Wie dat wil kan zijn auto in een minibioscoop veranderen. Van uitklapbare beeldschermen, gemotoriseerde schermen aan het plafond tot kantelbare displays: de mogelijkheden lijken eindeloos.

Handsfree bellen in de auto is verplicht, maar nog lang niet iedere auto is voorzien van een carkit. Bij de nieuwste car-audiosystemen is dat ook niet meer nodig. Het mobieltje kan in de jaszak blijven zitten. Draadloos worden niet alleen gesprekken, maar ook adresboeken en sms-berichten verstuurd die op het display zichtbaar gemaakt kunnen worden. Een ingebouwde microfoon vangt de stem van de bestuurder op. Zelfs het draadloos afspelen van mp3’tjes vanaf de mobiele telefoon is mogelijk.

Bij de meeste car-audiosystemen heeft de cd-speler inmiddels plaatsgemaakt voor een harde schijf. Daarmee kan een grote verzameling mp3-muziek in de auto worden afgespeeld. Soms kan ook een iPod of een usb-schijf worden aangesloten. Bij Kenwood kan zo’n schijf zelfs in het dashboardkastje of in de middenarmsteun worden gestoken.

Een van de meest uitgebreide car- entertainmentsystemen is onlangs door de Japanse fabrikant JVC geïntroduceerd. Het gaat om de KD-NX5000. Dit systeem voor weergave van zowel video als muziek beschikt over een scherm van 3,5 inch, waarop zelfs filmondertiteling goed leesbaar wordt weergegeven en waarop ook digitale foto’s kunnen worden getoond. Voor kinderen is er de Dualzone-functie waarbij het navigatiedeel en de dvd-speler kunnen worden gescheiden. Hun tekenfilm kan dan via schermen in de rugleuning worden bekeken, terwijl op het beeldschermpje voorin een navigatiekaartje zichtbaar is.

Er kan zelfs een bumpercamera worden aangesloten waardoor tijdens het parkeren geen ongelukken kunnen gebeuren. Voor de bediening van al deze voorzieningen wordt een afstandsbediening meegeleverd. Van de harde schijf van 40 gigabyte is zo’n 16 gigabyte gereserveerd voor digitale kaarten. Wie meer opslagcapaciteit nodig heeft kan altijd nog een externe HDD Music Server van 24 gigabyte aanschaffen, waarop 6.000 nummers kunnen worden opgeslagen. De gebruiker moet alleen wel flink betalen voor al deze luxe, want zonder de HDD-server kost het systeem al zo’n 1.099 euro, exclusief inbouwkosten.