Asbest uit panden illegaal verwijderd; ambtenaren in cel

De politie in Amsterdam heeft afgelopen woensdag twee ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht en vier medewerkers van twee vastgoedbedrijven opgepakt.

De bedrijven zouden de afgelopen jaren in honderden panden in Amsterdam illegaal asbest hebben verwijderd. De twee ambtenaren hebben volgens de politie de bedrijven geholpen bij het ontduiken van bouw- en sloopregels.

Het gaat om de bedrijven Diacra Holding en AB Vastgoed uit Amsterdam. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. Normaal vermeldt de politie geen namen van bedrijven, maar in dit geval wel vanwege de grote hoeveelheid panden die door de bedrijven zijn verbouwd en de onrust onder de mensen die vrezen in een van de panden te wonen.

De gemeente heeft inmiddels een speciaal nummer geopend waar bewoners die vermoeden dat ze in een pand wonen waar mogelijk illegaal asbest is verwijderd, informatie kunnen krijgen.

De twee bedrijven kochten de afgelopen vele panden in Amsterdam, die vervolgens gesplitst en verbouwd werden. In de panden kwamen vervolgens verschillende appartementen die verkocht of verhuurd werden. Met splitsen en verkopen is veel geld te verdienen. Bij de verbouwing van de panden werd asbest illegaal verwijderd, waardoor er veel geld werd bespaard. De politie onderzoekt nog door wie het asbest is verwijderd en welke bedrijven hierbij betrokken waren.

Diacra Holding en AB Vastgoed zijn geen bekende bedrijven, maar ze zijn wel bekend bij de Amsterdamse kraakbeweging en bij verschillende huurteams. Op verschillende websites staat informatie over de activiteiten van deze bedrijven en over een groot aantal panden die ze op dit moment in Amsterdam in hun bezit hebben. Ook blijken er geregeld klachten bij huurteams te zijn ingediend door huurders van deze bedrijven.

De precieze rol van de twee ambtenaren wordt nog onderzocht door de politie. Het betreft een ambtenaar uit het stadsdeel Oud-Zuid en een uit Oud-West.

De politie kwam de illegale activiteiten op het spoor nadat een aantal ladingen asbesthoudende grond was ontdekt. De grond bleek afkomstig uit woningrenovaties. Het onderzoek loopt nog en de politie sluit niet uit dat er nog meer arrestaties volgen.