Ariane Wilhelmina Máxima Ines, met s

De derde dochter van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima heet Ariane Wilhelmina Máxima Ines. Haar vader heeft deze namen vanmorgen bekendgemaakt bij de aangifte in het oude stadhuis van Den Haag.

De aangifte werd vanmorgen vastgelegd door loco-burgemeester Jetta Klijnsma, in aanwezigheid van minister-president Balkenende en vice-president van de Raad van State Tjeenk Willink.

Na de aangifte zei de kroonprins in antwoord op vragen van journalisten dat hij en zijn vrouw niemand advies hadden gevraagd over de namen. „Dat hebben we vorige keren ook niet gedaan, dat is een voorrecht van ouders, dat ze zelf de namen voor hun kinderen kunnen kiezen”, aldus Willem-Alexander.

De derde dochter van het koninklijk paar had tot twaalf uur vanmiddag volgens de officiële bekendmaking als vierde naam Inez, met een z. Toen maakte de Rijksvoorlichtingsdienst met een rectificatie bekend dat de z een s moest zijn. De namen Wilhelmina en Máxima mogen volgens Willem-Alexander worden gezien als een eerbetoon aan de voorouders van het paar: „Dat waren beide markante figuren”.

De naam Ariane is afgeleid van het Grieks (Kreta) en betekent ‘de eerbiedwaardige’ of ‘de hoogheilige, de onnoembare’. Er is een verwantschap met de naam Ariadne, de Griekse martelares uit de derde eeuw en de mythologische koningsdochter die haar geliefde wist terug te vinden dankzij een draad. Ariane is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst nu de vierde in de lijn van erfopvolging.