Ambtenaren krijgen forse loonsverhoging

Ambtenaren krijgen de komende drie jaar een loonsverhoging van 10,5 procent. Daarover hebben de vakbonden en minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) overeenstemming bereikt. Het akkoord is bereikt in informele onderhandelingen, nadat overleg over de cao voor rijksambtenaren was vastgelopen en ambtenaren waren begonnen met acties.

De loonstijging op jaarbasis ligt voor de ambtenaren boven het gemiddelde van de cao-afspraken in de eerste maanden van dit jaar. Werkgeversvereniging AWVN, die namens veel werkgevers onderhandelt, becijferde vorige maand dat in de circa zestig cao’s die dit jaar zijn afgesloten gemiddeld 2,16 procent meer loon is afgesproken. De centrale looneis van de vakcentrale FNV ligt op 3 procent. Van de grote cao’s zat alleen die voor de bouw daarboven.

Intussen zijn de ambtenarenbonden op basis van de informele overeenkomst bereid de acties op te schorten en te onderhandelen over een definitief akkoord. Leden van de vier betrokken bonden kwamen gisterenavond naar de Utrechtse Jaarbeurs om hun oordeel te geven. De meesten vinden het bod nog te laag, maar schikken zich.

In februari demonstreerden 13.000 ambtenaren in Den Haag. Ook zijn er voortdurend stakingen en stiptheidsacties bij onder meer belastingdienst, douane en gevangenissen. De bonden stellen dat werknemers bij het rijk structureel achterlopen op bedrijfsleven en andere overheden.

„Tussen 2001 en 2004 hebben we een achterstand opgelopen van 2,5 tot 3,5 procent”, zegt bestuurder Jan Willem Dieten van Abvakabo. „Daarvan wilden we 3 procent terugzien.” De normale loonstijging is nu 2,5 procent per jaar, stelt hij, ofwel 7,5 in drie jaar. Met een stijging van 10,5 procent in drie jaar „hebben we dus de bonus van drie procent te pakken.”