Algerije probeert sporen terreur te wissen

De Algerijnse premier Abdelaziz Belkhadem heeft opdracht gegeven de sporen van de terreuraanslagen van woensdag in de hoofdstad Algiers zo snel mogelijk uit te wissen. Gisteren al waren bouwvakkers druk in de weer met de wederopbouw van het zwaar gehavende ambtsgebouw van de premier.

Bij de door Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb opgeëiste aanslagen op het kantoor van de premier en op een politiebureau aan de oostkant van de stad vielen in totaal 33 doden en raakten 222 mensen gewond. Volgens premier Belkhadem, die niet verwees naar betrokkenheid van Al-Qaeda, waren de aanslagen „een doelbewust provocatie” aan de vooravond van parlementsverkiezingen, volgende maand in Algerije. Maar, kondigde hij, die verkiezingen zullen worden gehouden zoals gepland.

De politie in Marokko is nog op zoek naar tien potentiële zelfmoordenaars die zich zouden schuilhouden in Casablanca. In die havenstad bliezen afgelopen dinsdag drie mannen zichzelf op bij een grote politieoperatie tegen terreurverdachten. Een vierde werd doodgeschoten. Ook een politieman werd gedood.

Gisteren werden in Casablanca twee mannen opgepakt, maar een van hen werd na ondervraging al snel heengezonden. De andere wordt nog vastgehouden. Hij zou volgens een zegsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken een huis zijn binnengedrongen en hebben gedreigd zichzelf op te blazen als hij geen eten zou krijgen. Volgens de functionaris van het ministerie is er geen verband tussen deze verdachte en een mogelijk complot tot het plegen van een reeks terroristische aanslagen in Casablanca. Een politierechercheur die zijn naam niet gepubliceerd wilde zien, gaf echter een andere lezing. Hij zei dat de aangehouden verdachte explosieven bij zich droeg en dat hij die door een verkeerde bedrading niet tot ontploffing kon brengen.

Volgens de Spaanse rechter-commissaris Baltasar Garzón moet zijn land voorbereid zijn op de mogelijkheid van terreuraanslagen, met name in de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla. In de verklaring waarin Al-Qaeda de aanslagen in Algerije opeiste, wordt ook verwezen naar Spanje in de vorm van Al-Andalus.

De Veiligheidsraad riep gisteren op tot samenwerking met Algerije bij het zoeken naar terroristen. (Reuters, BBC)