Aanslag in Groene Zone

Bij een bomaanslag in het café van het Iraakse parlement in Bagdad zijn gisteren ten minste acht doden en tientallen gewonden gevallen. Drie parlementsleden, twee sunnieten en een shi’iet, zijn gedood.

Het parlement bevindt zich in de zwaar beveiligde Groene Zone, waar tot dusverre slechts incidenteel extremisten zijn doorgedrongen. Waarschijnlijk ging het om een zelfmoordaanslag. De explosie vond plaats bij de kassa, onder lunchtijd.

De Groene Zone is een terrein van tien vierkante kilometer in het centrum van Bagdad waar regeringsgebouwen, ambassades (waaronder de Amerikaanse) en het parlement zijn ondergebracht. Om in de zone te komen, moeten drie tot vier controleposten worden gepasseerd.

Een woordvoerder van de regering suggereerde dat de dader mogelijk in het parlement werkte. Anonieme veiligheidsfunctionarissen beschuldigden de lijfwacht van een sunnitisch parlementslid van de aanslag.

Eerder op de dag kwamen tien mensen om bij een aanslag op de Sarafiyabrug in Bagdad die in tweeën werd geblazen. Enkele auto’s kwamen in de rivier de Tigris terecht. De brug uit de jaren twintig was een belangrijke oeververbinding.

De aanslagen zijn een nieuwe tegenslag voor het Amerikaanse leger, dat twee maanden geleden een groot nieuw veiligheidsoffensief in de hoofdstad afkondigde, waaraan circa 90.000 Amerikaanse en Iraakse militairen deelnemen. Sindsdien is het aantal ontvoeringen en moorden afgenomen. Die waren voor een groot deel het werk van shi’itische milities, die zich nu schuilhouden. Het aantal bomaanslagen in en ook buiten Bagdad is echter toegenomen. Deze worden grotendeels toegeschreven aan sunnitische extremisten. (Reuters, AFP, AP)

Troepen VS oorlogsmoe: pagina 7