9. NEEM RISICO’S

Inge van Kemenade (43) Foto Krijn van Noordwijk oprichter en eigenaar van Sports World Noordwijk, Krijn van

Inge van Kemenade (43) is oprichter en eigenaar van Sports World, een winkelketen in sportartikelen: ‘Eén ding heeft mijn moeder haar vier dochters meegegeven: zorg dat je later onafhankelijk in het leven staat. Zelf wist ik toen nog niet waarheen ik wilde, maar wel dat ik nooit zou voldoen aan het cliché: trouwen met een rijke man en achteroverleunen. Ik doe het liever zelf.

‘Ik begon als directiesecretaresse, maar bemoeide me al snel met de bedrijfsvoering. Gelukkig had ik een werkgever die het prettig vond dat ik initiatief toonde. In die paar jaar heb ik ontzettend veel geleerd.

‘In 1996 heb ik, naar Amerikaans voorbeeld, de eerste megastore in Nederland geopend. Inmiddels zijn er drie vestigingen van Sports World en komen er dit jaar nog eens twee bij. Volgend jaar openen we een winkel in Marbella en het jaar daarop een in Eindhoven. De omzet ligt nu rond de vijftig miljoen euro. Een deel van mijn vermogen is belegd in de winkelpanden, een beslissing waar ik gezien de marktontwikkeling erg blij mee ben. Mijn vermogen groeit gestaag, terwijl ik voldoende ruimte heb om te genieten van het leven.

‘Geld is zeker belangrijk. Ik kan wel roepen dat ik ook met minder tevreden ben, maar inmiddels leid ik een heel prettig leven en dan is het niet makkelijk een paar stappen terug te doen. Ik ben niet zo’n spaarder en durf te genieten: mooie huizen, leuke feesten en couture.

‘Zo heb ik ontdekt dat de schoenen van Jimmy Choo ook te koop zijn op internet. Dus ontvang ik regelmatig beeldige dozen met een strik eromheen. Maar ik deel ook graag met vrienden. Voor de verjaardag van mijn beste vriendin heb ik een optreden georganiseerd met alles erop en eraan.

‘Voor een ondernemer is het belangrijk dat hij risico’s durft te nemen. De kost gaat voor de baat uit. Je kan wel eindeloos berekeningen maken, maar op een zeker moment moet je tot actie overgaan. Vaak genoeg heb ik beslissingen genomen waarvan mensen zeiden: ‘Niet doen.’ Neem de vestiging in Rotterdam, waar ik als eerste op een kaal bedrijfsterrein zat in een gebied dat nauwelijks aanloop had. Nu loopt het fantastisch en ontvang ik regelmatig een bod op mijn pand.

‘Als je te veel luistert naar adviseurs, kom je niet vooruit als ondernemer. Ik neem elk advies ter harte, maar daarna neem ik zelf een beslissing. Dan kan iedereen op zijn kop gaan staan, maar zo doe ik het. Vooral financiële mensen zien vaak beren op de weg. Geef mij maar een geweer, dan schiet ik ze er vanaf. Ik moet door. Stilstand is achteruitgang.’

Machteld Vos